SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRVO SRPSKO SAVETOVANJE O PODNJAČAMA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.035

Komisija SPOS-a za tehničko-tehnološki razvoj studiozno priprema prvo srpsko savetovanje o podnjačama, na kome će se prihvatiti najbolja srpska podnjača u ovom trenutku kao element unapređenja tehnike pčelarenja. Pomozite Komisiji svojim tehničkim rešenjima. 

 

 

PRVO SRPSKO SAVETOVANJE O PODNJAČAMA 

 

PODNJAČA KAO ELEMENT

UNAPREĐENJA TEHNIKE

PČELARENJA

 

 

Cilj: Analiza višedecenijskog iskustva u primeni „specijalnih“ podnjača i ocena opravdanosti primene, uz sistematizovanje iskustva u preporuke – smernice.

 

Vreme održavanja: Poslednji kvartal 2010. godine.

 

Podnjača je oduvek, a naročito poslednjih nekoliko decenija, bila interesantna za inovatore. Pored osnovne funkcije (nekada jedine) da zatvara košnicu sa donje strane, neprekidno joj se dodaju nove. Trend širenja funkcija je danas toliko snažan da u pojedinim slučajevima, osnovnu potiskuje u drugi plan. Tako se, na primer, podnjače danas koriste za: provetravanje košnice, kontrolu zdravstvenog stanja, kontrolu veličine i razvoja društva, kontrolu rojevog nagona, prihranu, proizvodnju voska od zaperaka, ugradnju vage, zatim kao nisko postolje kod selećih pčelara itd. Sve te, kao i neke druge dodatne funkcije, proverene su do sada u praksi bezbroj puta. Na osnovu toga, Komisija SPOS-a za tehničko-tehnološki razvoj smatra da su se stekli uslovi i da je ovo pravo vreme, da se sumiraju dosadašnja iskustva. Zbog toga očekujemo od pčelara, korisnika "specijalnih" podnjača, da će sa zadovoljstvom, u pisanoj formi, predstaviti svoja iskustva, kao i da će lično učestvovati na savetovanju.

Na osnovu sumiranih rezultata biće formulisane i na savetovanju usvojene preporuke – smernice potrebne pčelarima koji nameravaju da koriste specijalne podnjače, kao i onima koji ih već koriste. Uz preporuke, kao primer, biće priložen određeni broj najsadržajnijih radova, koji će se honorisati.

Pčelari u svojim pisanim radovima, kao i u  usmenim izlaganjima trebaju da što preciznije izlože svoju (ili bliskih saradnika) tehnologiju rada sa specijalnom podnjačom. Od posebne koristi biće uporedni podaci za društva sa klasičnim i specijalnim podnjačama na istom pčelinjaku. Za takve mini eksperimente, koji bi dodatno obogatili dosadašnja iskustva, ima dovoljno vremena tokom predstojeće sezone.

Naročita pažnja treba da bude posvećena otvorenim pitanjima, kao što je uticaj na:

– kontrolu zdravlja pčela,

– ventilaciju (provetravanje) košnice,

– kontrolu jačine društva,

– kontrolu razvoja društva,

– grabež, itd.

Pčelari koji se odluče da prezentuju rezultate dobijene po posebnom programu (mini eksperimentu) u predstojećoj godini, trebali bi da taj program prijave komisiji do 1. marta 2010. godine. Komisija će tim programima posvetiti posebnu pažnju i pomoći savetima u realizaciji.

Po obimu, radovi mogu da budu različiti, od podataka iznetih u nekoliko rečenica do prezentacija obimnijeg sadržaja.

Radove u pisanoj formi (sa pratećim nacrtima i fotografijama) treba dostaviti komisiji (preko sekretara SPOS-a) do 1. oktobra 2010. godine.

O tačnom datumu održavanja savetovanja pčelari će biti pravovremeno obavešteni.

 

Komisija SPOS-a za tehničko-tehnološki razvoj,
Predsednik, Mirko Vilus
064-2960-315, 037-71-21-77 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE