SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UTVRĐIVANJE ANTIOKSIDATIVNOG KAPACITETA SRPSKIH MEDOVA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.184

Pre više od godinu dana objavili smo nameru da, onoliko koliko je u našoj moći, radimo na karakterizaciji srpskih vrsta meda po pitanju njihovih antioksidativnih i drugih lekovitih svojstava, što će se tokom decembra realizovati u prvoj fazi, a početkom naredne godine bi trebalo da se završe istraživanja u potpunosti. 

Od velikog je značaja doći do ovakvih podataka i prezentovati ih, kako pčelarskoj, tako i široj javnosti. Cilj je pronaći specifičnosti naših medova. 

Naime, ukazala se mogućnost saradnje SPOS-a i autora jednog naučnog rada na tu temu sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, smer farmacija. Naime, studentkinje pete godine, Nadežda Vlajkov i Maja Stojančević, pod mentorstvom doc. Jelene Cvejić, u decembru uradiće naučni rad koji ima za cilj da utvrdi nivo antioksidativne aktivnosti raznih vrsta meda iz raznih delova Srbije. Utvrđivaće se nivo aktivnosti polifenolnih jedinjenja i vitamina C u medu. Što se tiče nivoa pojedinačnih flavonoida u medu, koji predstavljaju glavnu grupu polifenolnih jedinjenja u ovom pčelinjem proizvodu, oni će biti predmet narednog istraživanja, koje je oficijelno dogovoreno, koje će SPOS finansijski pomoći u granicama svojih mogućnosti početkom naredne godine, pre svega nabavkom standarda za ispitivanje prisustva pojedinačnih flavonoida i na druge načine. 

Aktuelni rad biće završen u decembru, a prezentovaće se na kongresu u Lepenskom Viru marta 2010. godine. 

Do sada, u Srbiji nije bilo ovakvih detaljnih istraživanja kakva se planiraju. Veoma je važno utvrditi razlike između medova po pitanju njihove antioksidativne aktivnosti. Do sada, takvih istraživanja je bilo u SAD-u, gde su utvrdili da najjače antioksidativno delovanje ima med od heljde, zatim suncokreta, deteline, narandži, eukaliptusa i žalfije. U susednoj Hrvatskoj istraživanje je radio Boris Bučar i utvrdio da najjače antioksidativno delovanje ima hrastova medljika, zatim lipov i kestenov med, med od žalfije i bagrema, i na kraju, med od bagremca.  

U prvom naučnom istraživanju, koje će se sprovesti već u decembru, SPOS neće direktno učestvovati finansijski, već će samo obezbediti uzorke meda, koji će se koristiti i u narednom istraživanju, gde će se detaljnije utvrđivati količina pojedinih flavonoida u raznim vrstama meda iz Srbije. 

Radi što difuznijeg i bržeg obezbeđivanja uzoraka meda. POZIVAMO VAS OVOM PRILIKOM da se, ako imate želju da baš Vaš med učestvuje u ovom istraživanju, najkasnije do 5. decembra javite na 060/444-01-01 ili na mail [email protected] radi preciznijeg dogovora oko načina isporuke. Med mora da se nađe u rukama istraživača najkasnije do 10. decembra kada se kreće sa ispitivanjem. SPOS će snositi troškove poštarine. 

Potrebno je da obezbedimo po 4 uzorka od svih vrsta meda koje se proizvode na teritoriji Srbije u količini od najmanje 0,5 kg po uzorku. Javite se! 

Unapred Vam se zahvaljujemo na saradnji! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE