SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DOPIS MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA OKO REGISTRACIJE PČELARSKIH VOZILA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.858

SPOS je u petak dostavio dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova sa predlogom rešenja registracije pčelarskih vozila. Ovde možete pogledati taj predlog, koji je nastao u konsultaciji sa pčelarima koji imaju takva vozila.  

Dopis je direktno upućen gospodinu Draganu Markoviću, državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova koji je razumeo naše probleme i obećao da će učiniti sve da pomogne razvoj pčelarstva kroz olakšice pri registraciji pčelarskih vozila. 

 

PREDLOG REGISTRACIJE PČELARSKIH VOZILA

 

Poštovani,

Zahvaljujemo Vam se što ste tražili mišljenje pčelara po pitanju registracije pčelarskih vozila po novom Zakonu o saobraćaju. Naime, on donosi niz problema u registraciji tih vozila, koji mogu ugroziti razvoj ove, danas veoma značajne grane poljoprivrede za Srbiju.

Mi smo obavili konsultacije sa velikim brojem pčelara koji imaju takva vozila i doneli zajednički predlog za moguća rešenja problema. Problemi se tiču pre svega apsolutne nemogućnosti pregleda pčelarskih vozila na valjcima, jer su pčele na vozilu. U takvom slučaju pčele se izlažu ogromnom stresu, lako dolazi do srozavanja saća sa medom i uginuća pčela. Zato se pčele i inače sele isključivo noću, vozi se malim brzinama, kako se ne bi dogodile takve neželjene posledice sa totalnom materijalnom štetom po pčelara.

Sa druge strane, zbog promene klime, danas je nemoguće pčelariti bez prevoza pčela na pašu, a ubuduće će to biti još izraženije, te se ovi problemi moraju rešiti sada, kako ne bi blokirali razvoj pčelarstva.

Naš celoviti predlog (najbolje bi funkcionisao u kompletu) je:

1) Procedura obavljanja tehničkog pregleda pčelarskih vozila (kamiona, autobusa, prikolica, poluprikolica, kombi vozila…) da se obavlja samo jednom godišnje na sledeći način (nudimo dva moguća rešenja):

            a) Potpisivanje izjave od strane pčelara o tehničkoj ispravnosti pčelarskog vozila sa punom odgovornošću (mađarski model);

            b) Obavljanje vizuelnog tehničkog pregleda od strane ovlašćenih lica sa tehničkog pregleda, bez odlaska na valjke.

2) Da se dozvoli registracija pčelarskih vozila (kamiona, autobusa, prikolica, poluprikolica, kombi vozila…) na kojima nisu ugrađene pčele pod povoljnijim uslovima (kao i za vozila sa ugrađenim pčelama), ako se ta vozila koriste ISKLJUČIVO I SAMO za prevoz pčela, pčelinjih proizvoda i opreme. Tražimo stroge kazne za one koji ovo zloupotrebe, i eventualnu stalnu zabranu takvog ponovnog registrovanja. Time bi zaštitili pčelare i sprečili zloupotrebe kojih je bilo.

3) Da se brzina kretanja pčelarskih vozila ograniči na maksimalnih 60 km/h.

4) Da se ukine obaveza posedovanja tahografa, jer se ovim vozilima niti može preći velika kilometraža (voze se samo noću), niti zbog male veličine naše države može da se vozi duže od 8 sati, niti ta vozila smeju da idu preko 60 km/h (voze se malom brzinom zbog osetljivog tereta – pčela na saću).

5) Da se vodi računa prilikom određivanja cenovnika registracije pčelarskih vozila, da cena bude primerena trenutnom odnosu povlašćene i pune cene, ne strožije od toga.

6) Da se za pčelarske prikolice i poluprikolice ukine obaveza posedovanja treće tablice, već da se zadnja tablica sa automobila prebaci na prikolicu kada je prikolica u upotrebi.

7) Da se na pčelarskim vozilima uvede obaveza posedovanja žutog rotacionog svetla, radi pojačane bezbednosti saobraćaja.

8) Da predložite ukidanje Ekološke i Komunalne takse prilikom registracije pčelarskih vozila, jer pčelinje zajednice višestruko više doprinose očuvanju ekološke sredine nego što je zagađuju. Bez pozitivnog uticaja pčela na ekosistem, ljudi ne bi mogli da žive na ovoj planeti.

9) Pošto će se po novom Zakonu dozvoliti registracija na manje od godinu dana, onda će većina pčelara registrovati pčelarska vozila na 6 ili manje meseci, koliko traje sezona medobranja. Tražimo da kod njih ne postoji obaveza vraćanja registarske tablice, a ako se registraciona nalepnica (ne znamo kako izgleda) koju Zakon predviđa koristi za jednokratnu upotrebu, onda se izvinjavamo što nismo razumeli Zakon do kraja, te ovaj zahtev ne treba razmatrati.

 

Sa nadom da ćete nas razumeti,
I da ćete nas pozvati na dogovor ako su potrebni dodatna argumentacija i objašnjenje,

Srdačno Vas pozdravljamo,

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije,
Dr med. Rodoljub Živadinović

________________________

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE