SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PONOVO PODIGNUTA CENA SUNCOKRETOVOG MEDA I MEDA OD ULJANE REPICE



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.733

Kao što je objavljeno u Pčelaru za septembar 2009. godine, SPOS je u dogovoru sa nemačkom firmom Buram u avgustu 2009. dogovorio veće otkupne cene suncokretovog i meda od uljane repice od 1,75 evra po kilogramu. Nakon samo nešto više od 6 meseci, SPOS je opet dogovorio podizanje otkupne cene ove dve vrste meda, i od danas otkupna cena iznosi 1,952 evra, što se skoro izjednačilo sa doskorašnjom otkupnom cenom bagremovog meda, kome će narednih dana cena takođe porasti.

Naime, danas, nakon izbora firme za izvoz meda članova SPOS-a u 2010. godini (OVDE), SPOS je organizovao sastanak sa poljskom firmom zainteresovanom za kupovinu meda iz Srbije. Njeno ime za sada je poslovna tajna, do isporuke prvog šlepera meda i zvaničnog početka saradnje, što se može dogoditi već za petnaestak dana, zavisno od reakcije pčelara.

Naime, SPOS mora da do narednog četvrtka sondira stanje u pčelarskim društvima i dobije informacije koliko ove dve vrste meda ima na lageru kod pčelara. Ova informacija biće poslata preporučenom poštom svim pčelarskim društvima članovima SPOS-a već u ponedeljak, putem maila već u nedelju 23. maja, a već sada putem sajta SPOS-a.

Društva su dužna da telefonom ili mailom najkasnije do četvrtka 27. maja 2010. godine do 12 sati, jave sekretaru SPOS-a spisak svih pčelara koji imaju ove dve vrste meda na lageru, koji prihvataju ovu cenu i koji mogu da obezbede VES uverenje, tj. svu zakonski propisanu potrebnu dokumentaciju koja prati med. Ovu priliku iskoristićemo i da dođemo do podatka kolike su procenjene količine ovogodišnjeg bagremovog meda, jer ćemo kroz 7-10 dana imati i aktuelizovanu cenu bagremovog meda i zahtev za njegovom isporukom.

U prijavi treba navesti sledeće podatke:

Ime i prezime pčelara
Adresa pčelara
Fiksni telefon pčelara
Mobilni telefon pčelara
Količina suncokretovog meda za prodaju
Količina meda od uljane repice za prodaju
Procenjena količina ovogodišnjeg bagremovog meda za prodaju

NAPOMINJEMO pčelarima koji koriste antibiotike da se ne javljaju na ovaj poziv, jer će svačiji med biti analiziran na prisustvo antibiotika najnovijom metodom kojom se mogu otkriti i najmanje količine antibiotika u medu. Samim tim, još jednom apelujemo na nesavesne pčelare koji to protivzakonito čine, da se okanu takvog posla i da shvate da tim postupkom štete pčelama i onemogućavaju prodaju svog meda. Pčelari kod kojih se nađu antibiotici i pored ovog upozorenja, u količinama koje ukazuju na upotrebu antibiotika (a ne na grabež ili neki sličan arteficijalni način) biće isključeni iz sistema prodaje meda preko SPOS-a.

Molimo sve pčelare da ozbiljno shvate ovaj poziv i da se prijave preko svojih predsednika društava. Pojedinačne prijave neće se primati (kako ne bi dolazilo do dupliranja podataka).

Predsednik SPOS-a,
Dr med. Rodoljub Živadinović

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE