SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SKANDALOZNI REZULTATI ANALIZE MEDA U METROU (odgovor)



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.891

SPOS je dobio odgovor firme Irikom na pisanje o analizama meda ove firme u junskom časopisu Pčelar i na sajtu SPOS-a, koje smo po Zakonu o javnom informisanju dužni da objavimo bez odlaganja na sajtu i u časopisu Pčelar u avgustovskom broju. Isti Zakon nam ne dozvoljava komentarisanje odgovora u istom trenutku, pa će SPOS svoj eventualni odgovor dati naknadno, u zakonski dozvoljenom roku, o čemu će odgovarajuća odluka biti doneta na organima SPOS-a.

 

SKANDALOZNI REZULTATI ANALIZE MEDA U METROU (odgovor)

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:“Cambria Math“;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:1;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:““;
margin:0in;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:“Times New Roman“,“serif“;
mso-fareast-font-family:“Times New Roman“;
mso-ansi-language:EN-US;
mso-fareast-language:EN-US;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-hansi-font-family:Calibri;}
@page Section1
{size:8.5in 11.0in;
margin:1.0in 1.0in 1.0in 1.0in;
mso-header-margin:.5in;
mso-footer-margin:.5in;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

1) Privredno društvo Irikom doo Beograd, Zemun (dalje Irikom) je već duži vremenski period (od oktobra 2009. godine), izložen nezakonitim i protivpravnim aktivnostima pojedinaca, udruženja i privrednih društava koje se bave proizvodnjom, pakovanjem i prodajom meda, a čijim se nedozvoljenim radnjama i izjavama narušava poslovni ugled i čini materijalna šteta istome.

U toj funkciji komentarišemo i pisanje časopisa Pčelar koji je u junskom broju objavio neproverene i lažne rezultate kvalitete meda proizvođača Irikom na osnovu sukcesivno izvršenih kontrola od strane Pokreta potrošača «Forum» iz Niša na koju isti ima pravo, ali ne po nalogu i nezakonitom traženju SPOS-a (narušava se nezavisnost u radu), a nikako ne na osnovu nalaza neakreditovanih laboratorija i bez obaveštavanja i saradnje sa nadležnom veterinarskom inspekcijom.

U časopisu je objavljeno da bagremov, livadski i cvetni med firme Irikom ne odgovara Pravilniku o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda, odnosno da med nije zdravstveno bezbedan.

2) Ovim putem obaveštavamo sve proizvođače i potrošače meda da u svim obavljenim kontrolama kvaliteta i ispravnosti meda, koje je u skladu sa zakonom sprovodila veterinarska inspekcija, odmah po postupanju Pokreta potrošača i nezakonitom objavljivanju nalaza, med proizvođača Irikoma nikada nije bio zdarvstveno neispravan ili protivan propisima o kvalitetu meda.

Postupajući na navedeni način, SPOS, Pokret potrošača «Forum» – Niš i dr Rodoljub Živadinović koji koordinira ukupnom protivpravnom aktivnošću protiv Irikoma -sublimirajući u sebi funkcije predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije iz Beograda, ul. Molerova, br. 13 – skraćeno SPOS, saradnika sa Pokretom potrošača «Forum» iz Niša na osnovu zaključenog protivpravnog Ugovora o saradnji, Potpredsednika Regionalne asocijacije pčelara jugoistočne Srbije za obrazovanje i marketing,  marketing medadžera i ovlašćenog zastupnika privrednog društva Cmana promet doo Krnjevo koje proizvodi, pakuje i prodaje med, kao i predsednika Društva pčelara iz Aleksinca, kao i ranijeg urednika časopisa «Pčelar», koordinatora pčelarskih organizacija Srbije za saradnju sa državnim organima itd. (monopol na tržištu meda), drži monopol na tržištu meda i ulazi u stalni sukob interesa i čini moralnu i materijalnu štetu Irikomu.

Irikom raspolaže sa svom poterbnom dokumentacijom i dokazima o svome radu, koju može u svako doba prezentovati i javno objaviti.

Molimo uredništvo i glavnog urednika časopisa Pčelar da u buduće ne objavljuju lažne i neproverene informacije dobijene od SPOS-a, a Pokret potrošača «Forum» iz Niša da postupa samo u skladu sa Zakonom radi izbegavanja obmanjivanja pčelarske javnosti i potrošača meda.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE