SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REČNIK 2.395 KOROVA I MEDONOŠA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 7.291

Ovde možete besplatno preuzeti znatno prošireni rečnik 2395 korova i medonoša koji je jednom objavljivan u junu, koji vam može biti veoma koristan za diferencijaciju korovskih biljaka i njihovo bolje prepoznavanje.

Rečnik se nalazi pred nama zahvaljujući ljubaznosti autora, gospodina Rajka Borića ([email protected]), kome se posebno zahvaljujemo u ime pčelara Srbije, pošto nam je besplatno ustupio ovakvo epohalno delo!

Rečnik možete preuzeti OVDE.

 

Pročitajte objašnjenje kolona:

A  –   redni brojevi po kojima je sortirano do br. 832 1-780 medonosne biljke u Srbiji, poređane otprilike po kvalitetu
781-789 medonosne biljke ali štetne ili uporni korovi koje pčelari ne treba da razmnožavaju i da budu svesni da će ih neko uništavati (često i u cvetu). Za ovu grupu ima još kandidata.
790-832 medonosne mediteranske biljke od kojih većina nije za kontinentalnu klimu pa nisu prioritet da ih izučavamo i ocenjujemo, osim one koje uspevaju i kod nas i nalaze se uglavnom u prvih 781.
833 – 2395 korovi od kojih su mnogi i medonosne biljke.

B  –  latinski nazivi usaglašeni sa EPPO preferencijama (preferred scientific name); sinonim su manjim slovima. Po ovoj koloni je sortirano od 833 naniže.

C  –  engleski nazivi – nisu mnogo bitni, u sakrivenoj su koloni radi preglednosti ostalog (za otkrivanje obeležiti na vrhu dve susedne kolone – format – column – unhide).

D – srpski nazivi

E – primedbe

F – oznake za korove (k), retke i zaštićene vrste (r) i gajene biljke (g)

G – ako sortirate po ovoj koloni a zatim po B, dobićete poređano po latinskim nazivima medonoše iz prvog pa drugog Atlasa Veroljuba Umeljića.

H – EPPO kod  http://eppt.eppo.org/search.php

I – USDA simbol;  http://plants.usda.gov/java/nameSearch  .  Postoje razlike u latinskim nazivima koje USA ili EU preferiraju, mišljenja sam da treba da se držimo EPPO

J do Ipsilon su kolone u kojima je predviđeno ocenjivanje biljaka.
 
Cilj je da pčelari koriste rečnik za pretrage i da možda doprinesu ocenjivanjem biljaka.

Ocenjivanje: pčelari mogu da ocenjuju medonosne osobine ili sve. Ocene od 0 do 5, sa decimalama. Zbir iz kolone O za medonosni kvalitet biljke je podeljen sa 3 pa uključen u total u kome se pozitivne osobine biljke sabiraju a negativne oduzimaju. Naknadno je moguće formulom rezultate ponderisati (dati važnijim osobinama veći koeficijent) J – nektar količina, K – nektar kvalitet, P – polen, M – propolis, N – lekovitost za pčele, O – zbir pčelarski, P – raširenost korova, Kju – otpornost na uništavanje, R – otrovnost za stoku i ljude, S – alergen, T – bodlje, U – sprečavanje erozije, V – stočna hrana, VV – lekovitost za ljude, Iks – opšta ocena korisnosti, Ips – total ukupni

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE