SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OD OVE GODINE – SVETSKA CENA MEDA I U SRBIJI



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.868

Kao što vam je poznato, tri protekle godine, SPOS se borio da predstavi srpski med celom svetu, da pronađe najbolje kupce meda u inostranstvu i dovede ih u Srbiju, kao i da smanji nekadašnje neskromne provizije otkupljivača.

Već prve godine uspelo se u većini stvari, ali je sticanje renomea i podizanje ugleda naše zemlje kao pčelarske trajalo najduže, i zato smo iz godine u godinu ostvarivali sve bolje cene kako je ugled rastao i kako su se evropski kupci lagano uveravali u kvalitet našeg meda, ali do ove godine nismo uspevali da dobijemo cenu po kojoj se med otkupljivao u evropskim državama koje su veliki izvoznici meda (Mađarska, Rumunija…). Pronalaženjem novog kupca iz Nemačke, koji je još pre par meseci, JEDINI u Evropi hteo da ponudi unapred (pre paše) garantovanu minimalnu cenu, od 3,07 evra za bagremov med, uspeli smo da odemo korak dalje. Ovih dana, popeli smo se i na poslednju stepenicu ovog putovanja, kada smo dobili uveravanje nemačkog kupca da će nam ove godine ponuditi onu cenu po kojoj se med otkupljuje i u evropskim državama, Mađarskoj, Rumuniji i drugim, koje inače formiraju cenu bagremovog meda, kao veliki njegovi proizvođači. A to je upravo svetska cena bagremovog meda u velikoprodaji. Znači, više nećemo imati niže cene od okruženja, od ove godine, već ćemo med prodavati ravnopravno sa pčelarima drugih zemalja, što je najveći i konačan uspeh politike SPOS-a koju vodimo već tri godine.
U trenutku zaključenja ovog broja Pčelara, niko na tržištu ne nudi veću cenu za bagremov med od navedene, pa je nemoguće predvideti šta će se događati narednih nedelja po pitanju cena, da li će rasti ili možda padati (što je manje verovatno). Globalni savet koji možemo dati je maksimalna opreznost u prodaji meda, pre svega prodaja meda proverenim otkupljivačima, ne žuriti za naizgled dobrim uslovima pre nego što dobro promislite, ali možda i ne žuriti sa prodajom. Teško je dati pravi savet, na svakom pčelaru je da odluči kome će i kako prodati med, ali preporučujemo zaista da se dobro prouče svi aspekti ponude različitih otkupljivača.
Proteklih dana neki otkupljivači su nudili cene definišući ih rečju "oko", u smislu "cena će biti oko… toliko i toliko dinara", ali se na kraju ispostavilo da od toga nije moglo biti ništa. Razlog je jednostavan, bagremov med je solidno rodio i u drugim zemljama, i TRENUTNO niko na tržištu Evrope ne nudi veću cenu od navedene, što znači da je SPOS imao dobru procenu tražeći tu cenu od kupca još pre više meseci, ali govori i o ozbiljnosti kupca koji tada, iako je mogao, nije kalkulisao, već je prihvatio realnost, jer ima ozbiljne namere da na našem tržištu bude više godina i da otkupljuje med, a to dokazuje i namerom da lobiranjem kod nemačkih vlasti obezbedi donaciju za razvoj srpskog pčelarstva već od naredne godine, o čemu smo pisali u izveštaju o radu u ovom broju.
Upotrebili smo reč TRENUTNO, što znači na dan zaključenja časopisa. Kako će se kretati cene na tržištu, videćemo, stvari se sada mogu menjati iz dana u dan. Od svih vas tražimo pomoć, da nam javite čim čujete da neko u Mađarskoj ili Rumuniji plaća med više nego što je otkupna cena kod nas, jer od tog trenutka će i kod nas biti povećana otkupna cena, takav je dogovor sa kupcem. Očekujemo da će i ove godine SPOS uspeti da obezbedi najbolju cenu meda i uslove otkupa na tržištu Srbije, sa apsolutnom sigurnošću isplate. I cene drugih vrsta meda biće veće nego prošle godine, ali još uvek se ne mogu objaviti, nadamo se da će do idućeg broja Pčelara sve biti jasnije, jer smo i prošle godine cene objavili u julskom Pčelaru.

 

USLOVI OTKUPA KOJE JE SPOS USPEO DA OBEZBEDI

Kao i svake godine, SPOS ima izabranog otkupljivača koji je ponudio najnižu cenu za svoje usluge, a to je firma BIODVIG iz Kragujevca, koja je izabrana prošle godine i koja će, verujemo, i ove godine biti lider u otkupu meda, i prva je firma koja nije napravila nijednu veću ili namernu grešku, da bi smo je zamenili odmah nakon prve godine rada, kao što je bilo prethodnih godina. Sitnih primedbi će uvek biti, ali je suština prihvaćenih uslova otkupa apsolutno ispunjena. Glavna primedba na njihov rad je bila što su ponekad kasnili sa preuzimanjem meda, čemu je uzrok bio tadašnji mali kapacitet, ali pošto je to sada rešeno, smatramo da će otkup ići planiranim tempom. Zbog blokade izvoza, uslovljene nenajavljenim novim zahtevima Uprave za veterinu nešto pre Nove godine, isplata manjem broju pčelara je kasnila, jer med ne može da se plati pre nego što se izveze (a stajao je iz navedenog razloga u skladištu). Inače, otkup je prošle godine protekao bez primedbi, a BIODVIG svakog meseca dostavlja izveštaj o svom radu SPOS-u koji dobijaju i svi članovi IO SPOS-a, te kod njih možete proveriti sve što vas interesuje, ako ste prodali med. Najvažnije je što je isplata meda zagarantovana po srednjem kursu NBS na dan isplate. U svakom slučaju, mi smo prezadovoljni ozbiljnošću BIODVIGA. Ako ipak budete imali bilo koji problem, slobodno pozovite SPOS, sve će biti razjašnjeno momentalno. Vaša primedba će najbrže biti obrađena ako je pošaljete SMS-om na broj 060/444-01-21. U poruci obavezno upišite svoje lične podatke.

 

TEHNIČKI USLOVI OTKUPA OVE GODINE

1) Svi članovi SPOS-a pismeno, mejlom ili telefonom (011/61-28-071) treba da se jave sekretaru SPOS-a, sa navođenjem tačnih količina i vrste meda koju nude, kao i svim svojim podacima. Uskoro će vas pozvati firma BIODVIG da najavi dolazak zbog uzimanja uzoraka meda.
2) Na zahtev, BIODVIG će vam isporučiti ambalažu u koju ćete sipati svoj med. Ako se med otkupljuje u vašoj ambalaži, biće vam vraćena o trošku BIODVIGA.
3) Redovnu analizu meda koju po zakonu morate priložiti kada prodajete med na veliko, ove godine platiće BIODVIG, tako da pčelari više nemaju taj trošak. Sa BIODVIGOM ćete se dogovoriti oko procedure.
4) Med se preuzima na adresi pčelara i o trošku BIODVIGA prevozi do pogona za homogenizaciju.
5) Firma BIODVIG je apsolutno spremna da ove godine otkupi sve ponuđene količine i vrste meda. Minimalna ponuđena količina iz jedne opštine mora biti bar 500 kg.
6) Plaćanje meda je 50% unapred (odmah nakon izvršenih analiza i potvrde da je med dobar), a 50% najviše 20 dana od dana preuzimanja meda.
Još jednom napominjemo da se pčelari koji i dalje koriste antibiotike (ako ih još uvek ima) ne javljaju za prodaju meda, jer takav med ne samo što neće biti otkupljen (jer analize danas otkrivaju i najmanje tragove antibiotika), već će morati da plate troškove analiza.
Budite član SPOS-a!

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE