SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠEN DRUGI DAN KONGRESA APIMONDIJE



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.813

Danas je Generalnom skupštinom Apimondije okončan drugi dan trajanja 42. Kongresa Apimondije.

Na Generalnoj Skupštini Apimondije, usvojeni su odgovarajući redovni izveštaji, usvojeni su amandmani na Statut koje je još u svom predizbornom programu izložio predsednik Apimondije Gilles Ratia, predsednik Apimondije izložio je novi program rada Apimondije koji je i usvojen, prezentovao je novine na sajtu Apimondije i slično.

Zaista je danas bilo lepo biti Srbin na Generalnoj skupštini, slušajući da se konačno u izlaganju predsednika Apimondije više puta čulo za Srbiju, počev od toga da je Simpozijum Apimondije u Srbiji, prva aktivnost Apimondije nakon ovog kongresa, ali i da se predstavnik Srbije već godinu dana nalazi u radnoj grupi Apimondije broj 2, koja se bavi problematikom zaštite pčela kao ugrožene vrste.

Danas je predsednik SPOS-a direktno razgovarao sa svim potencijalnim izlagačima na predstojećem Simpozijumu Apimondije u Beogradu, i možemo biti više nego zadovoljni interesovanjem, van svih očekivanja. U medjuvremenu je Apimondija naš Simpozijum proglasila kao prvi u nizu planiranih simpozijuma pod motom ApiEcoTech, što je još jedno priznanje SPOS-u, jer smo uspeli da nametnemo važnu temu koja je već zaslužila da pokrene niz simpozijuma na tu temu, u planovima Apimondije.

Takođe, neposredno pre Generalne Skupštine Apimondije, predsednik SPOS-a je prišao svakom delegatu iz svih prisutnih zemalja, i sa svih 55 tada prisutnih direktno razgovarao o Simpozijumu Apimondije u Beogradu, pozvavši ih da mu prisustvuju, i uručivši im prospekt sa svim sadržajima Simpozijuma u Beogradu.

Zahvaljujemo se Pčelarskom savezu Slovenije na pomoći u distribuciji ovog prospekta svim posetiocima Kongresa, jer je na njihovom štandu prospekt deljen posetiocima. Kao što je poznato, na prošlom Kongresu SPOS je imao svoj štand po prvi put u istoriji, ali o ve godine zbog nedostatka sredstava i godine štednje u SPOS-u, to na žalost nije bilo moguće. Ali je i ovog puta bilo više nego evidentno da je neophodno imati štand radi najbolje moguće promocije svojih aktivnosti, kada ih ima.

Na Generalnoj skupštini izabrani su predsednici novih regionalnih komisija Apimondije (koji se biraju po prvi put, po predizbornom planu predsednika Apimondije). Za predsednika regionalne Komisije za Evropu, izabran je Philip Mc Cabe iz Irske, i nadamo se dobroj saradnji sa njim i dodatnoj promociji ovog dela Evrope. O tome je predsednik SPOS-a danas već neformalno razgovarao sa većim brojem predsednika pčelarskih saveza zemalja Apislavije, i postoji mogućnost da se sastanak regiona održi baš tokom Simpozijuma Apimondije u Beogradu, posebno zato što je i Philip Mc Cabe čvrsto rešen da prisustvuje ovom Simpozijumu.

Već sada se može reći da se ovaj Kongres značajno razlikuje od svih prethodnih u bližoj prošlosti, jer je definitivno veoma pažljivo pripremljen, na jednom zavidnom nivou. Ono što je najviše napredovalo su visok nivo naučnih prezentacija, i izuzetno atraktivno dizajniran izlagački prostor, što je neviđeno na dosadašnjim Kongresima Apimondije, i daje nam podstreka da ne smemo na našem predstojećem Simpozijumu da zaostanemo ni za milimetar, već moramo da sve podignemo na još viši nivo.

U svakom slučaju, očekujemo naredne dane. U nedelju se bira domaćin Kongresa Apimondije 2015. godine, kandidati su Južna Koreja i Kina, koje su danas izložile svoju predizbornu prezentaciju.

Takođe u nedelju održaće se okrugli sto o GMO polenu u medu, koji željno očekujemo, a predstoji i redovni sastanak velikih kupaca meda, kome će predsednik SPOS-a pokušati da prisustvuje, ako bude bio otvoren za javnost.

Pored veoma interesantnih današnjih predavanja na temu bolesti pčela, o čemu će tek biti reči, interesantna je vest da iz SAD-a stižu dva nova preparata za suzbijanje varoe, koji nisu pompezno najavljeni i koji na žalost nisu registrovani kao lekovi, već kao suplementi, a na bazi su biljaka. Jedan je Optima, a drugi HopGuard. O njima će se tek čuti, za sada nema nekih detaljnijih informacija, već sa više strana dolaze informacije o njihovoj dobroj efikasnosti. Žalosno je jedino to što se takvi preparati sve češće ne registruju kao lekovi, što im umanjuje vrednost, ali vreme će dati poslednji sud.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE