SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN SASTANAK SA OTKUPLJIVAČIMA MEDA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.879

Danas je u prostorijama SPOS-a održan najavljeni sastanak sa firmama koje otkuplju i plasiraju med.

Razlog zakazivanja sastanka je bila analiza nove politike plasmana meda članova SPOS-a, i iskazivanja eventualnih sugestija otkupljivača kako sistem učiniti što boljim za sve strane, te kako omogućiti brz i efikasniji plasman meda članova SPOS-a.

Sastanku su prisustvovale sledeće firme, tj. njihovi predstavnici (po redosledu pristizanja na sastanak):

Apicase Honey, Belanovica (Dušan Mirić)

Cmana promet, Krnjevo (Darko Mandić)

Biodvig, Kragujevac (Velimir Palić)

Aza, Novi Sad (Zoran Đurđevac)

Bee Yard Farm, Zaječar, Lubnica (Stefan Vrgoč)

Ras produkt, Požarevac (Goran Stepanović)

Sastanku su ispred SPOS-a prisustvovali predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, član IO SPOS-a Tatjana Mrdak, i član IO SPOS-a Dejan Milošević.

Sastanku je prisustvovao i Perica Popov, rukovodilac projekta Idvorski, sa kojim je SPOS u kontaktu već oko godinu ipo dana, i sa kojim će u narednom periodu najverovatnije biti uspostavljena dublja saradnja po pitanju plasmana meda i unapređenja pčelarstva,

Razmatrana je nova politika plasmana meda članova SPOS-a i svi prisutni su rekli da u njoj nema ničeg spornog, sem što je bilo zahteva, pre svega onih koji dominantno plasiraju med na domaćem tržištu, da se cene mogu izražavati i u dinarima.

Pet od šest prisutnih firmi izrazilo je spremnost da pristupi novom sistemu plasmana meda članova SPOS-a, dok predstavnik šeste firme (Bee Yard Farm) nije imao ovlašćenje za takav postupak u ovom trenutku. To je, inače, firma koja će otkupljivati med za izvoz u SAD po sasvim drugačijim principima od uobičajenih, o čemu će tek biti reči u narednom periodu.

Iskazano je opšte jedinstvo da svi zajedno moramo učiniti više na plasmanu meda u inostranstvo u malim pakovanjima, a ne u rinfuzi, jer takav plasman omogućuje mnogo bolje uslove i mogućnosti i pčelarima i otkupljivačima.

Posebno su prisutni ukazali na uspeh SPOS-a u edukaciji pčelara po pitanju nedozvoljenog prisustva antibiotika u medu, jer se danas antibiotici u medu veoma retko nalaze, ali i da taj proces edukacije treba nastaviti do krajnjeg cilja, a to je da nijedan uzorak meda ne sadrži antibiotike.

Ukazano je i na potrebu edukacije pčelara po pitanju očuvanja kvaliteta meda u skladištu (ambalaža, način čuvanja…), ali i po pitanju potrebe da pčelari učine sve što mogu kako bi dobijali što sortniji med, jer im to može obezbediti nešto veću cenu, a da ne smeju da dozvole mešanje medova, što im ne samo menja boju i potencijalno smanjuje cenu, već menja i sastav polena u medu. Ukazano je i na to da boja meda nije jedini pokazatelj porekla meda od određene biljke, već da se mora raditi i polenska analiza.

Ukazano je i na potrebu šire edukacije zainteresovanih građana, kako bi se u pčelarstvo privuklo što više mladih ljudi, ali i edukacije koja bi pomogla već postojećim mladim pčelarima da što pre ovladaju znanjem i veštinama potrebnim za vođenje većih pčelinjaka, kako bi postali robni proizvođači i smogli snage da obezbede egzistenciju svojim porodicama. Ukazano je i na potrebu pomoći postojećim pčelarima da prošire svoje pčelinjake, kako bi iskoristili sve resurse koje nam priroda nudi, kako bi time podigli prihode svojih porodica, ali i uposlili sve kapacitete firmi koje otkupljuju med u Srbiji, jer oni trenutno prevazilaze ukupnu proizvodnju srpskih pčelara. Svakako je potrebna finansijka podrška svih aktera u trgovini medom da bi taj proces zaživeo, ali je SPOS na ovom sastanku podsetio da je najbolji način stimulacije pčelara da šire pčelinjake samo jedan, a to je pristojna cena, isplaćena na ugovoreni način u ugovorenom terminu.

Prisutnih pet firmi koje su izrazile spremnost da uđu u novi sistem plasmana meda članova SPOS-a, imaju ukupni kapacite svojih pogona za procesurianje meda tokom jedne godine od 7060 tona meda, što je prosečna proizvodnja meda srpskih pčelara. To je nedeljni kapacitet od oko 135 tona meda (6,75 šlepera), ili 29 šlepera za mesec dana, što može zadovoljiti potrebe i u najvećoj sezoni otkupa tokom godine.

Dogovoreno je da SPOS u narednim danima svim zainteresovanim firmama (trenutno njih pet, ali se mogu pridružiti i druge firme) pošalje predlog ugovora. Nakon njihovog davanja eventualnih sugestija, i konačnog usaglašavanja teksta ugovora, organizovaće se novi sastanak na kome će se obaviti potpisivanje ugovora.

SPOS se zahvaljuje svim otkupljivačima meda koji su danas prisustvovali sastanku, što su izrazili spremnost da na korektnim osnovama sarađuju sa pčelarima na obostranu korist, jer nema dobrog posla u kome obe strane nisu zadovoljne.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE