SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

VELIKI USPEH U REŠAVANJU PROBLEMATIKE TROVANJA PČELA PESTICIDIMA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.451

Kao što se sećate, Uprava za zaštitu bilja je pre više meseci pustila u javnost predlog Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, koji je jedan od tri zakona koji će zameniti dosadašnji Zakon o zaštiti bilja, a koji je sa sobom doneo strašnu nepravdu za pčele.

Naime, taj predlog koji u članu 69 pokriva oblast pčelarstva potpuno je obespravio pčele i pčelare, čak ne proklamujući izričito da je zabranjeno prskanje bilja tokom cvetanja, te je bilo dovoljno samo da poljoprivrednik poželi da prska, obavesti nas, a mi bi morali da selimo pčele. Jedan sused vam to kaže danas, drugi sutra i vi ste u nerešivom problemu.

Evo tog famoznog predloga člana 69, možete ga preuzeti OVDE, pa se sami uverite.

SPOS je razmotrio sve te nepovoljnosti i poslao svoj predlog ovog člana, koji možete preuzeti OVDE.

Nakon toga, Uprava za zaštitu bilja je razmatrala naš predlog, više puta smo bili u kontaktu sa načelnicom Odeljenja za sredstva za zaštitu i ishranu bilja, gospođom Snežanom Savčić Petrić. Ona je u potpunosti razumela naše predloge, na čemu joj se do neba zahvaljujemo, i promenila sporne delove. Predsednik SPOS-a je dobio od nje novi predlog pre nekoliko dana, i dao objašnjenja nekih naših ideja iz našeg predloga koje Ministarstvu nisu bile dorečene.

Predsednik SPOS-a je danas ponovo razgovarao sa gospođom Snežanom i ona je rekla da će i ostale primedbe uvažiti nakon ovih razjašnjenja i nakon pravne obrade i formulisanja u duhu pravne terminologije.

U petak ove nedelje, predlog Zakona biće u potpunosti završen i postavljen na sajt Ministarstva poljoprivrede u dogledno vreme. Odmah nakon toga ćemo ga i mi preuzeti i prezentovati vam ga.

Nemamo reči da se zahvalimo gospođi Snežani na izuzetnom razumevanju problematike pčelarstva koja je u stvari problematika cele srpske poljoprivrede. Za ove zasluge je svakako zaslužila najveće priznanje SPOS-a, za koje će je predložiti predsednik SPOS-a na prvom narednom sastanku Izvršnog odbora. Kada bi bilo više ovakvih poslenika, srpska poljoprivreda ne bi morala da misli o svojoj budućnosti, ona bi bila svetla i zagarantovana. Svaka čast!

Inače, gospođa Snežana vodi projekat utvrđivanja štetnog delovanja neonikotionoida na pčele na paši suncokreta, gde je takođe pokazala potpuno razumevanje za naše muke i čini sve da se dođe do istine.

Pored svega ovoga, danas je ona predložila da se ponovo vratimo ideji donošenja Zakona o pčelarstvu, jer smatra da je problematika isuviše kompleksna da bi bila razasuta kroz niz drugih Zakona. Njenu podršku u tome ćemo imati, tako da ćemo predlog svakako razmotriti na Izvršnom odboru SPOS-a i uz obezbeđivanje šire podrške, krenuti u realizaciju. Ona navodi da bi taj Zakon morao da pokrije kompletnu pčelarsku problematiku, od veterinarske i stočarske, do regulisanja selekcije. Nadamo se da će i ova inicijativa biti realizovana, jer se do sada dogodilo sve što je obećala. Neka nam je sa srećom!

U svakom slučaju, izmena već čuvenog člana 69 je zaista jedan od najvećih dosadašnjih uspeha SPOS-a, u šta ćete se i sami uveriti već koliko tokom sledeće nedelje.

Pored onih glavnih problema koji su rešeni novim predlogom Zakona, on će u potpunosti zabraniti i tretiranje iz aviona sredstvima otrovnim za pčele, tako da će avioni koji su ovog leta sejali smrt među pčelama i ostalim korisnim insektima u prirodi, biti daleka prošlost.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE