SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KRENULA PRIMENA NOVE POLITIKE PLASMANA MEDA ČLANOVA SPOS-a



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.161

Kao što je prošle godine najavljeno na Saboru predsednika društava i udruženja članova SPOS-a, ovih dana krenula je primena nove politike plasmana meda članova SPOS-a, koja je tada jednoglasno podržana od strane svih predsednika (OVDE).

SPOS je nakon toga kompletnu ideju pretočio u precizan ugovor, koji ovih dana potpisuju tri firme koje su izrazile zainteresovanost da na takav način sarađuju sa SPOS-om. Ugovor su već potpisale i dostavile ga SPOS-u firme Biodvig iz Kragujevca i Timomed iz Knjaževca, a ugovor sa firmom Apicase Honey iz Belanovice biće dostavljen SPOS-u ovih dana, jer je vlasnik ove firme iz Italije tek danas stigao u Srbiju.

Napominjemo pčelarima članovima SPOS-a da je nova politika plasmana meda članova SPOS-a potpuno drugačija od one primenjivane prethodnih godina i da su dužni da DETALJNO prouče Ugovor potpisan sa navedenim firmama (OVDE), kako bi znali šta tačno mogu da očekuju. Ovaj Ugovor maksimalno štiti pčelare od nekorektnog ponašanja pojedinih firmi na tržištu. Da biste znali kako da ostvarite svoje prava, ali i ispunite obaveze, morate pažljivo proučiti ugovor.

SPOS se zahvaljuje navedenim firmama na podršci pčelarima i na pokušaju da se zajedno sa SPOS-om stvori jedan novi, korektniji odnos pčelara i otkupljivača meda, kojim neće dominirati ucenjivačka politika, već će svi uslovi otkupa biti unapred poznati, a pčelari imati pravo da javno iznesu eventualna nepoštovanja Ugovora na terenu. Ove tri firme ostaće upisane u istoriji srpskog pčelarstva kao firme koje su prve podržale pčelare članove SPOS-a, jer organizovani pčelari u Srbiji imaju mnogo veće stručno znanje u odnosu na neorganizovane, što se dokazalo i prethodnih godina, jer su, recimo, u uzorcima pčelara članova SPOS-a drastično ređe nalažene nedozvoljene rezidue, i slično.

Korektnim sprovođenjem svih tačaka Ugovora, razvijaće se međusobni odnosi do još viših nivoa. Nadamo se da će sve firme poštovati svoje obaveze u potpunosti, te da pčelari neće imati razloga da ostvaruju svoja prava iz Ugovora po pitanju žalbe SPOS-u i javnog objavljivanja opravdanih žalbi u časopisu Pčelar, po proceduri iz Ugovora.

SPOS ima najave još tri firme da će se tokom narednih meseci pridružiti ovom procesu i potpisati ugovor, što mogu učiniti kad god požele, i tako dokazati da žele najkorektniju moguću saradnju sa organizovanim pčelarima Srbije.

Vest objavljujemo danas, pošto je danas stigla i prva zvanična ponuda za otkup meda od strane firme Timomed iz Knjaževca, dok ponude preostale dve firme očekujemo za par dana.

Kad god stigne neka nova ili ispravljena ponuda, SPOS će je momentalno objavljivati na svom sajtu, kao i u svakom broju časopisa Pčelar.

Takođe napominjemo da je na pčelarima da na osnovu datih ponuda, sami izaberu sa kojom će firmom sarađivati, i na njima je puna odgovornost po tom pitanju. Uloga SPOS-a je isključivo u tome da zaštiti interes pčelara u saradnji sa firmama potpisnicama Ugovora, u skladu sa odredbama Ugovora, i nema nikakvu odgovornost za privatni izbor pčelara kome će prodati svoj med.

 

 

PONUDA FIRME TIMOMED ZA OTKUP MEDA

 

Firma Timomed iz Knjaževca prva je dostavila ponudu za otkup meda.

Ponuda se odnosi na otkup bagremovog meda. Otkupljivaće i sve druge vrste meda, ali još uvek nisu dostavili cene za njih.

Med ne sme da sadrži nedozvoljene rezidue (antibiotici…).

Bagremov med se otkupljuje u dve klase.

Prva klasa (svetlozelenkasti med) ima cenu od 400 dinara.

Druga klasa (tamniji med) ima cenu od 350 dinara.

Med se preuzima nakon izvršenih analiza kvaliteta, plaćanje se obavlja u vrednosti od 90% cene po preuzimanju meda, a 10% cene nakon isporuke krajnjem kupcu i naplati meda od njega.

Med na prodaju firmi Timomed mogu ponuditi samo članovi SPOS-a.

Sve informacije možete dobiti direktno od firme Timomed, na telefone: 019/730-720, 019/730-721, 019/730-330 – magacin i 063/227-394.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE