SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DOGOVOR SA VETERINARSKIM STANICAMA NIŠ I ORTEK VET



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.073

Na inicijativu Veterinarske stanice Niš, danas je održan sastanak rukovodstva Veterinarske stanice Niš i Veterinarske stanice Ortek Vet, na kome je došlo do izmena, tj. spuštanja preporučene cene Veterinarske komore Srbije za obavljanje kliničkog pregleda.

Ovakav gest Veterinarske stanice Niš zaista je fantastičan i krajnje realan, jer su sastanak zakazali ne želevši da dolazi do nepotrebnih sukoba sa pčelarima, već da se pokuša zajedničkim snagama da reši problem cene veterinarskih usluga na opšte zadovoljstvo, a u skladu sa realnim troškovima veterinarskih stanica i utrošenom vremenu.

Podsećamo da je Veterinarska komora Srbije u svom preporučenom cenovniku formirala preporučenu cenu kliničkog pregleda po košnici u visini od 370 dinara. Ta cena nije fiksna, i veterinarske stanice je mogu smanjivati ili povećavati po svom nahođenju. Pošto po instrukcijama iz Uprave za veterinu treba obaviti preventivni pregled 10% pčelinjih zajednica, a prosečan pčelinjak u SPOS-u broji 49 košnica (što znači da treba pregledati 5 košnica), proizlazi da bi za klinički pregled, pčelar morao da plati čak 1850 dinara, a veterinar toliko naplati svoj rad u trajanju od oko jednog sata, što SPOS smatra prevelikom i apsolutno neprihvatljivom sumom. Ako se ta cena ne bude korigovala, sistem koji tek formiramo svi zajedno, apsolutno će pući i neće zaživeti, jer je tu cenu nemoguće ispratiti sa trenutnim prihodima pčelarstva.

Zaključeno je da jeste tačno da je efektivan rad na prosečnom pčelinjaku ne duži od jednog sata,ali i da to nije istovremeno i efektivno vreme utrošeno za jedan pčelinjak, jer je ono prosečno duplo duže (dolazak na pčelinjak).

Ipak, nakon duže ljubazne i argumentovane diskusije i objektivnog sagledavanja svih troškova u direktnom razgovoru sa veterinarima sa terena, došlo se do cene koja je prihvatljiva za ove dve veterinarske stanice. Cene su sledeće:

1) Klinički pregled jedne košnice 150 dinara sa PDV-om (na 10% košnica) za pčelinjake koji broje 31 ili više košnica

2) Klinički pregled celog pčelinjaka 500 dinara, za pčelinjake koji broje do 30 košnica

3) Dolazak na pčelinjak 50 dinara po kilometru udaljenosti pčelinjaka od veterinara, naplaćuje se za kilometražu u jednom pravcu

Zahvaljujemo se dobronamernom rukovodstvu ove dve veterinarske stanice! Takođe, nadamo se da će rukovodstvo Veterinarske komore da ozbiljno shvati ovaj dogovor, i koriguje cene na celoj teritoriji Srbije, po ovom modelu, što bi, za početak, dok se program mera zdravstvene zaštite ne učini praktično primenljivijim i realnijim, bilo dovoljno. Za sada, stvari se ne kreću u dobrom pravcu, jer iako stoji obećanje i Komore i Uprave za veterinu, da dođe do trojnog sastanka sa SPOS-om, za sada se zakazivanje sastanka ne odvija očekivanim tempom. SPOS ponovo napominje da je proklamovana preporučena cena za klinički pregled jedne košnice od 370 dinara apsolutno neprihvatljiva, i da je krajnje vreme da se problem sagleda objektivno, i cena spusti na realnu, kako sistem ne bi propao i pre nego je zaživeo. Veterinari svoju zaradu moraju da vide isključivo u masovnosti.

Još jedna vredna tekovina ovog sastanka je i saglasnost obe strane da Program mera mora da obuhvata i apitehničke mere koje bi trebale da budu nosilac borbe protiv bolesti pčela, jer, sem za varou, ne postoji nijedan jedini lek ni za jednu drugu bolest pčela (nozemoza, američka kuga, evropska kuga, krečno leglo…). Zato Program mera mora oslonac borbe protiv bolesti da baci na preventivu i apitehničke mere, a ne samo na puke analize koje ničemu ne služe, sem nepotrebnom finansijskom iscrpljivanju pčelara, kojima prodaja meda već duže vreme ne ide dobro zbog finansijske krize, a prinosi meda godinama unazad padaju zbog klimatskih promena, te ni pristojne otkupne cene meda ne mogu da pokriju troškove, jer je proizvodna cena meda jako visoka.

Još jednom, sve čestitke ovim dvema veterinarskim stanicama na odgovornom društvenom ponašanju i želji da sa pčelarima sarađuju korektno. Za svaku pohvalu!

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE