SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARSTVO NA RADIO TELEVIZIJI SRBIJE I RADIO TELEVIZIJI VOJVODINE



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.284

Stekli su se uslovi da se nedosanjani san srpskih pčelara pretoči u stvarnost. SPOS je sa svojim dragocenim saradnicima uspeo da obezbedi medijski prostor na javnom servisu, Radio televiziji Srbije (RTS), a od danas i na drugom javnom servisu, Radio televiziji Vojvodine (RTV) u saradnji sa partnerima, kao i njihovoj kvalitetnoj inicijativi za realizaciju ovakvog projekta.

Ova dva javna servisa do sada nisu imala namenske emisije o pčelarstvu, a dosadašnji pokušaji na tom planu nisu imali uspeha. Nađen je način da ih imaju.

Još u proleće ove godine IO SPOS-a je doneo odluku o snimanju prve tri pilot emisije za emitovanje u polusatnim terminima na RTS-u. Pilot emisije snimane su tokom proleća i leta ove godine, i upravo su danas završene i montirane, i sada su spremne za emitovanje. Ovaj rezultat postignut je u saradnji sa filmskom i TV produkcijom SHORTCUT, i redakcijom dokumentarnog programa RTS-a. Prve tri pilot emisije će se prikazivati na RTS 2 u nedeljnim terminima, 20. i 27. avgusta, kao i 3. septembra 2013. godine, sa početkom u 15.30 sati, u polusatnom terminu. Prve tri pilot emisije su opšteg tipa, sa svrhom da građane Srbije detaljnije upoznaju sa pčelarstvom, njegovim rezultatima, ali i problemima koje ima. U narednih mesec ili dva vodiće se dalji intenzivni razgovori o pokretanju redovne mesečne emisije o pčelarstvu na RTS-u u polusatnom terminu od jeseni ove godine, tj. utvrdiće se svi modaliteti za pokretanje takve emisije, i naći najpogodniji način. Očekuje se mesečno emitovanje 10 meseci u godini, ili češće. Ali, nije vreme da prejudiciramo stvari, treba sačekati konačne rezultate razgovora.

Danas je održan važan sastanak u Novom Sadu, sa našim dragim prijateljima i saradnicima SPOS-a sa projekta "Panonska pčela" (gospodin Hadži Zoran Jovanović i gospođica dr vet. med. Jelena Babić), producentom Radio televizije Vojvodine gospodinom Pavelom Gažom, i odgovornom urednicom informativnog programa Radio televizije Vojvodine na srpskom jeziku gospođom Biljanom Vorkapić. Razgovor je bio izuzetno sadržajan, i završen je na obostrano zadovoljstvo. Direktor RTV-a je već dao oficijelnu i konačnu saglasnost za pokretanje redovne emisije o pčelarstvu na RTV, a 19. avgusta biće doneta odluka kojom će pre svega biti utvrđen tačan termin emitovanja (određen dan u nedelji). Kompletna koncepcija emisije već je utvrđena. Emisija će se emitovati svake nedelje u trajanju od 15 minuta. Emisiju će voditi dr vet. med. Jelena Babić, inače stručnjak Instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, koja je magistrirala na nozemozi. Emisija će se zvati "Radilica", obrađivaće kompletnu problematiku pčelarstva, aktuelne radove, trenutne aktivnosti udruženja, a posebnu pažnju posvetiće realizaciji 4 projekta EU koji će u srpsko pčelarstvo ubaciti finansijsku injekciju u ukupnoj vrednosti od blizu milion evra. Kao što je poznato, prvi dobijeni takav projekat je upravo "Panonska pčela", a tu je i projekat SPOS-a za izradu i stavljanje u promet tegle SPOS-a "Reka meda", kao i projekti Novog Sada i Negotina na kojima je SPOS partner. Prva pilot emisija je već snimljena, a i danas je iskorišćena prilika, te je snimljen kraći razgovor sa predsednikom SPOS-a, za drugu emisiju serijala. Očekuje se da emitovanje emisije krene u prvoj polovini septembra, a već oko 20. avgusta ćemo vam dati detaljnije i preciznije informacije.

Posebnu zahvalnost u realizaciji redovne emisije na RTV Vojvodina dugujemo gospodinu Hadži Zoranu Jovanoviću sa projekta "Panonska pčela", i članu IO SPOS-a iz Srema, Milenku Gićanovom, koji su izneli najveći teret ove značajne akcije, stvorivši sve preduslove za njenu realizaciju.

Posebnu zahvalnost dugujemo RTS-u i RTV-u na razumevanju!

SPOS će izdvojiti značajna finansijska sredstva za realizaciju ovih aktivnosti, ali je takva odluka doneta jer je opšte poznato da je televizija najbolji medij, i zato sve resurse treba usmeriti ka njoj, naravno pre svega ka javnim servisima koji imaju najširu gledanost. IO SPOS-a se odlučio i za javni servis RTV Vojvodina, jer je SPOS referentna pčelarska organizacija i na teritoriji Vojvodine, a i RTV Vojvodina je vidljiva putem brojnih kablovskih operatera širom Beograda i centralne Srbije. Što se tiče emisije na RTV Vojvodina, SPOS nije jedini finansijer, već samo delimični, jer će sredstva biti obezbeđena iz više izvora, kao i iz samog projekta "Panonska pčela", kome se zahvaljujemo na punoj podršci pčelarstvu.

Neka nam je sa srećom nova medijska promocija pčelarstva!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE