SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAGRLIMO SKUPŠTINU PROTIV GMO



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.923

Normal
0

false
false
false

EN-GB
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;}

4. decembra 2013. godine, ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srbije, od 11 do 13 sati, održaće se miran protestni skup protiv GMO u Srbiji, u organizaciji preko 20 udruženja, među kojima je i SPOS.

Oko 11.30 formiraće se prsten od ljudi oko zgrade Narodne skupštine, kada ćemo zagrliti Skupštinu i pokazati da volimo svoju zemlju, nakon čega će se iz 1000 pištaljki, u trajanju od 5 minuta, čuti gromoglasno pištanje, kao znak upozorenja lobistima koji pokušavaju da uvedu GMO u Srbiju raznim vrstama pritiska na državne organe, dok neke institucije (jedna grupacija Privredne komore) traže i da se uvede gajenje GMO biljaka, iako je i sam ministar poljoprivrede nedavno izjavio da Srbija neće dozvoliti gajenje GMO biljaka! Zato treba zadati udarac GMO lobiju, da shvati da Srbija NE ŽELI da gaji ali ni da jede GMO, koji predstavlja neprocenjivi rizik za zdravlje, ali i nanosi ogromne ekonomske štete državi Srbiji.

Nakon toga uslediće obraćanje stručnjaka i javnih ličnosti koje će govoriti protiv GMO.

Na kraju će se prisutnima deliti organska hrana, organski pasulj sa komadom organske proje, sa porukom da našu hranu ne smemo menjati za genetski modifikovanu. Nakon toga, predviđen je koncert od 13 sati.

IO SPOS-a doneo je odluku o zajedničkoj organizaciji ovog skupa sa preko 20 drugih zainteresovanih udruženja, iz želje da se zaštiti pčelarstvo od GMO, jer gajenje GMO useva u Srbiji nije spojivo sa izvozom meda u EU koja je najveći potrošač meda danas u svetu, ali i iz osećanja lične odgovornosti za svoje potomke, jer ne postoji nijedan jedini razlog da jedemo ili gajimo GMO, koji sa sobom nosi ogroman rizik, a koji na svojim plećima ne mogu da ponesu svi naučnici celoga sveta!

SPOS naglašava da ne želi da se ovaj skup instrumentalizuje od strane bilo kojih političkih stranaka, i biće zabranjeno nošenje stranačkih transparenata i drugih obeležja, to svi treba da znaju. Odbijamo svaku političku instrumentalizaciju ove plemenite ideje i cilja kome težimo, da naša deca i naše pčele jedu samo prirodnu hranu, i da svi zajedno imamo mogućnost izbora šta želimo da jedemo, kao što ga imaju i kupci našeg meda u EU, koji NE ŽELE med od GM biljaka.

SPOS poziva pčelare da dođu na ovaj mirni protest protiv GMO lobija u što većem broju, da dođu obučeni u pčelarske bluze ili pčelarske maske, i da time predstave Srbiji opšti pčelarski stav. Jer, SPOS je prvi od svih udruženja u Srbiji doneo Deklaraciju protiv GMO na nacionalnom nivou, i sada je došlo vreme da članstvo SPOS-a iskaže taj svoj stav i u javnosti.

Borimo se zajedno protiv GMO, za sebe i svoje potomke!

OČEKUJEMO VAS!

IO SPOS-a

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE