SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN PROTEST PROTIV GMO ISPRED SKUPŠTINE SRBIJE



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.434

Normal
0

false
false
false

EN-GB
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

U sredu, 4. decembra 2013. godine, u organizaciji više od 20 ekoloških udruženja, među kojima je i SPOS, održan je miran protest protiv GMO ispred Skupštine Srbije.

Poziv SPOS-a pčelarima da zaštite svoje interese, i svojim prisustvom ispred Skupštine pokažu i dokažu svoj stav, dao je zadovoljavajuće rezultate, jer su pčelari činili većinu prisutnih na ovom protestnom skupu! SPOS pohvaljuje sve pčelare svesne opasnosti koja nam preti, a koji su bili u mogućnosti da dođu na ovaj skup, posebno udruženja koja su došla organizovano autobusima, minibusevima, kombijima, automobilima, čak i iz najudaljenijih delova zemlje, i tako pokazala visoku svest u zaštiti interesa pčelarstva Srbije, i same države Srbije koja se nalazi na udaru jakih lobističkih grupa koje vrše pritisak na našu državu, i koje žele da dominiraju na tržištu Srbije i unište ekološku i organsku perspektivu srpske poljoprivrede, ali i zdravlje naših građana.

Skup su podržale brojne javne ličnosti (Branislav Lečić, Vanja Bulić, Vesna Jugović i njene misice, Milica Bursać…). Govornici na skupu, prof. dr Aleksandar Trbović sa Medicinskog fakulteta, i prof. dr Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta, izneli su jaku argumentaciju protiv GMO, i još jednom pokazali i dokazali da nauka itekako ima dokaze o štetnosti GMO po ljudsko zdravlje.

Istaknut je i problem pčelarstva Srbije, koje bi bilo uništeno ako bi se uvelo gajenje GMO u Srbiji, jer med sa GMO polenom ne bi mogao da se izveze, jer je srpsko pčelarstvo izvozno zavisno i donosi sve veći devizni priliv svojoj državi. Pčelari su na ovom skupu protestvovali ne samo kao pčelari, već i kao ljudi, teško zabrinuti za zdravlje svojih potomaka, ako oni budu jeli GMO hranu.

Ovaj skup samo je prvi ozbiljniji korak u borbi protiv lobističkih grupa, predstoji nam teška borba. Tačno je da Ministarstvo navodi da se u Srbiji neće gajiti GM biljke, i da se neće uvoziti GM hrana za ljude, ali će se uvoziti GM hrana za životinje čije ćemo meso jesti, iako nacrt novog zakona o GMO uopšte ne planira uvođenje nezavisnog regulatornog tela koje bi kontrolisalo bezbednost svake pojedinačne GM hrane. Kako je predsednik SPOS-a na skupu rekao novinarki Večernjih novosti, pčelari su zabrinuti da je ovo samo prvi korak, a da će možda neka naredna Vlada u budućnosti uvesti i gajenje GMO u Srbiji, što bi uništilo srpsko pčelarstvo. Zato je najbolje da Srbija prati način ponašanja zemalja koje su članice i EU i Svetske trgovinske organizacije, a sprečile su gajenje i promet GM hrane na svojoj teritoriji. Da ne govorimo o ekonomskoj šteti po srpsku poljoprivredu, kada se bude dozvolio uvoz GMO hrane za životinje, koja će predstavljati nelojalnu konkurenciju našim poljoprivrednicima, a sigurni smo da će tu zaraditi samo uvoznici, da cena mesa neće pasti, a da će zdravlje svih nas biti ugroženo zbog neprocenjivog rizika koji GMO sa sobom nosi. Smatramo nemoralnim zahtev nekih proizvođača mesa u Srbiji, da se dozvoli uvoz GMO hrane za životinje, jer time samo govore da misle samo o svojoj zaradi, ne i o svojim potrošačima.

Skupu je prisustvovao i kompletan Izvršni odbor SPOS-a, čime je dokazao opšte jedinstvo pčelara Srbije po ovom sudbonosnom pitanju.

 

 

Potpisivanje peticije

 

U druženju sa policijom

 

Prof. dr Miladin Ševarlić, Branko Čičić i Rodoljub Živadinović

 

Požarevački pčelari stižu na protestni skup organizovano

 

Požarevački pčelari stižu na protestni skup organizovano

 

Obezbeđenje skupa

 

Izdavanje naređenja

 

Prof. dr Miladin Ševarlić daje izjave medijima

 

Vesna Jugović i njene misice u borbi protiv GMO u Srbiji!

 

Najbolji transparent na skupu stigao je iz Valjeva!

 

Pogled na okupljene

 

Članovi IO SPOS-a u borbi za pčelarstvo!

 

Članovi IO SPOS-a u borbi za pčelarstvo!

 

Pčelari Osečine protiv GMO!

 

Pčelari Niša protiv GMO!

 

Odlučno protiv GMO!

 

Pogled na skup

 

Pčelari Surdulice protiv GMO!

 

Zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović, i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović protiv GMO!

 

Glumac Branislav Lečić kao konferansije skupa

 

Pogled na skup

 

Pogled na binu

 

Pogled na binu

 

Pogled na skup

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE