Posetilaca na sajtu: 62

Ukupno poseta
(od 1. juna 2008)
5029994

KORISNICI

Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me:Zaboravljena lozinka? Registruj se?

IZVOZ MEDA NIKAD IZVESNIJI
postavljeno 16. oktobra 2008.
pogledano 3291 puta

Danas je u Aleksincu održan sastanak sa predstavnikom firme za otkup meda iz Nemačke. Dogovoren je oblik saradnje sa SPOS-om i dalji koraci koji će najverovatnije dovesti do masovnijeg izvoza meda iz Srbije, kako tečnog, tako i meda u saću. Sada je sve na pčelarima.

Ovo je jedna od tri firme iz inostranstva sa kojom je SPOS kontaktirao u proteklih mesec dana oko mogućeg izvoza meda iz Srbije.

Firma je iz Nemačke, a vlasnik je iz Turske, gde takođe ima firmu koja se bavi otkupom i distribucijom meda. Kapacitet otkupa je ogroman, do 2000 tona godišnje.

Na razgovor sa predsednikom SPOS-a doputovao je regionalni predstavnik ove firme, iz Bosne i Hercegovine, koji firmu zastupa na prostoru cele bivše Jugoslavije i već je krenuo sa izvozom iz Hrvatske. Kapacitet otkupa meda sa ovih prostora je šleper dnevno, ali smo i oni i mi svesni da je nemoguće obezbediti tolike količine. Ako pčelarima bude odgovarala cena i ako se dogovori posao, preko ove firme bi mogli da izvezemo sve tržišne viškove meda, ali i da proširimo naše proizvodne kapacitete. Zainteresovani su isključivo za livadski, lipov i bagremov med. Najviše za livadski. Ne dolaze u obzir suncokretov i med od uljane repice, zbog brze kristalizacije, jer se med dalje plasira na tržište koje zahteva isključivo tečni med.

Iako su prvo od nas tražili ponudu cene meda, koju smo im i dali, sada smo detaljnije razgovarali o cenama. Trenutna cena koja bi mogla da se plati pčelarima, izračunata na osnovu ponude od firme otkupljivača i prevoznika do Nemačke, je za bagremov med 2,25 evra, za lipov med 2,05 evra i za livadski med 1,8 evra. Cene u narednoj godini određivale bi se naredne godine, na osnovu ponude i potražnje na svetskom tržištu.

Prema tome, svi pčelari Srbije koji sada imaju ove tri vrste meda i prihvataju ponuđenu cenu, mogli bi ga prodati u narednih mesec do dva bez ikakvih problema. Zato ponovo pozivamo pčelare da se jave, jer sada imamo konkretnu ponudu i izabranu firmu koja bi obavila tehnički deo posla. SPOS ovde ima samo ulogu posrednika koji će bez naplate svojih usluga posredovati u prodaji meda svojih članova.

Kupac je veoma zainteresovan i za otkup meda u saću. Nismo najzadovoljniji cenom ovog meda, niti možemo tačno da izračunamo koliko bi od ponuđene cene bilo za pčelara. Naime, kupac plaća 3,3 evra za med u saću sa isporukom u Nemačku. Na pčelaru je da proizvede ramove takvog meda sa bar 90% poklopljenih ćelija. Može se koristiti satna osnova, ali mora biti od belijeg voska nego što je to praksa u Srbiji. Kad ram bude poklopljen, ceo ram meda se meri zajedno sa okvirom od drveta i žicom, i za kilogram se dobija pomenuta cena. Međutim, od te cene najpre treba odbiti nekih 0,11 evra za transport meda do Nemačke (po kilogramu), i troškove otkupljivača, koji se trenutno ne znaju, ali može se dogoditi da budu veći nego za otkup tečnog meda (0,38 evra, koliko smo postigli na tenderu). Jer, svaki ram se uvija u foliju, smešta u kutije, i u hladnjači vozi za Nemačku.

Što se tiče analiza meda, rade se klasični parametri, ali se i utvrđuje C13, tj. moguće prisustvo izo-sirupa u medu. Tu analizu ne radi niko u Srbiji, ali se zato radi u susednoj Mađarskoj.

Dogovoreno je sa kupcem da ovih dana (najviše za 14 dana) ponovo dođe u Srbiju, kada će se sresti i sa izabranom firmom koja je ponudila najnižu cenu za otkup i administraciju meda, gde će se postići konačni dogovor.

Nadamo se da će ovaj posao zaista zaživeti i omogućiti solidnu perspektivu robnim proizvođačima meda u Srbiji, s tim što je izvesno da ove godine nemamo dovoljno meda, ali će ga svakako biti iduće. Naravno, što se tiče cene, zna se da je prodavcu uvek jeftino, ma po kojoj ceni da proda svoju robu, ali kada se uslovi znaju unapred, svako ko želi, može da ih iskoristi. Mi u SPOS-u smatramo da je veoma važno dovesti što veći broj kupaca u Srbiju i omogućiti nesmetani izvoz. A kad pčelari znaju koji se med traži i po kojim cenama, lakše će planirati svoju proizvodnju i tehniku pčelarenja i selidbe prilagođavati traženim vrstama meda. 

Zato sve pčelare članove SPOS-a pozivamo da se jave sa svojom ponudom, ako se već nisu javili i prijavili Berzi meda SPOS-a, ako im odgovara cena koja nam je sada poznata. 

Pregovori sa drugim zainteresovanim potencijalnim kupcima su u toku. 

 


Komentari

To je cena koju dobija pcelar kad otera med do otkupljivaca o svom trosku. To je jasno napisano u oktobarskom Pcelaru. Normalno da niko ne bi sam terao svoj med, vec bi se vise pcelara organizovalo. Analiza se nije pominjala u oktobarskom Pcelaru, sto znaci da pada na teret oktupljivaca, a to se moglo videti i u tenderu koji smo objavili na sajtu kada smo trazili najpovoljnijeg otkupljivaca. Tamo pise sta je sve obaveza otkupljivaca.
Ime i prezime: Rodoljub Zivadinovic
Prikaži ostale podatke

Dali to znači da za tečni med od 1.8 ili 2.05 ili 2.25 trebamo dodati troškovi ili ih oduzeti .mislim ina transport do pakera i na transport do kupca analiza se verovatno radi za celu pošiljku mislim na jednu kamionsku počiljku ,da li i ona ulazi u troškove prodavca.
Ime i prezime:
Prikaži ostale podatke

Saznacete cim se odrzi sastanak sa Medoprometom iz Subotice, najkasnije za 14 dana. Kupac zeli da se dotle njegovo ime ne spominje u javnosti. Dobicete sve podatke, od kontakt telefona do internet sajta firme.
Ime i prezime: Rodoljub Zivadinovic
Prikaži ostale podatke

Kako se zove firme?
Ime i prezime: Sinisa Miric
Prikaži ostale podatke

Samo tako,rad uvek pobedjuje.Od sedenja i praznog naklapanja nema nista. Stele
Ime i prezime: Dragan Stekic
Prikaži ostale podatke

Morate biti prijavljeni da biste mogli da dajete komentare.


Nazad
 

Evrotom

Evrotom

Presentation

Presentation

Prijavite se na našu mailing listu! Unesite vaš e-mail u polje i redovno dobijajte informacije o radu SPOS-a.
www.agroupozorenje.rs