SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TRADICIONALNI SABOR PČELARA BELE PALANKE



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.013

Ovogodišnji, 76. po redu, tradicionalni Sabor pčelara Bele Palanke, kada se istovremeno proslavlja i slava Udruženja pčelara “Kovanluk”, održan je 20. septembra 2014. godine, u prelepom ambijentu, kakav dolikuje slavskom slavlju, u porti Manastira Sv. Velikomučenika Dimitrija Mirotočca.

                Domaćin slave, starešina manastira sveštenik Serafim, uz čin svečanog presecanja slavskog kolača,  prisutnim pčelarima uputio je reči blagoslova i lepih želja da sledeća godina bude berićetnija, a pčelari da se na ovaj dan okupljaju u velikom broju i za “mnogaja ljeta”. Blagoslov, kao  stihove poezije o pčeli, otac Serafim s lakoćom kazivaše, jer je i sam pčelar.

            Ne samo zbog poseda sadašnjeg pčelinjaka od 40 košnica, veza pčelarstva i ovog manastira je davnašnja i datira iz perioda post-oktobarske revolucije. U to vreme veliki broj izbeglih plemića, oficira i monahinja svoje utočište našao je upravo u ovom manastiru. Mnogi od njih sa sobom su doneli i svoje pčele. O tome svedoče nađeni ostaci voska i drvenih košnica, bribližnih izgleda i dimenzija današnjim Dadan-Blatovim. Na nekim od njih nađeni su metalni brojevi, od kojih je najveći pronađeni broj 200, što govori o veličini pčelinjaka u to vreme. Inače, Manastir Divljana je po lokalnom predanju, zadužbina Mrnjavčevića, sa kraja 13. i početka 14. veka, čija tradicija seže u ranohrišćanski 4. vek.

            Poseta manastirskom pčelinjaku, uverila nas je da potrebno još mnogo brige oko zazimljavanja pčelinjih zajednica, pre svega u pogledu obezbeđivanja hrane i mnogo efikasnije suzbijanje varoe. Skroman unos svežeg nekatara i polena, prethodnih i tog dana, pomoći će pčelarima ovog kraja u tom pogledu.

            Saborovanju je prisustvovalo oko 30 pčelara, a predsednik udruženja Radovan Dinić iskaza srdačno gostoprimstvo gostima Draganu Živkoviću zameniku predsednika opštine Bela Palanka i Vlastimiru Spasiću predsediku Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije.

            U pozdravnoj reči, Vlastimir Spasić se osvrnuo i na aktuelna pitanja u pčelarstvu Srbije, nepropustivši priliku da ukaže i na stanje pčelinjih zajednica, nastalo kao posledica loših vremenskih prilika i preporuči primarne mere i postupke u cilju što kvalitetnijeg zazimljavanja pčelinjih zajednica.

            Udruženje pčelara “Kovanluk” je ostavrilo značajne rezultate na unapređenju pčelarstva, prvenstveno kroz dobru saradnju sa opštinskim organima uprave. U toku je i realizacija Međunarodnog projekta “Pčelarstvo kao alternativa nezaposlenosti u pograničnom regionu Bugarska-Srbija”.    

Vlastimir Spasić

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE