SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARI SOKOBANJE U POSETI RAŠKOJ



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.350

Šestog septembra 2014. godine pčelari Sokobanje bili su u uzvratnoj poseti pčelarima Raške. Pčelari Raške su 20. 7. 2013. posetili pčelare Sokobanje.

U ranim jutarnjim časovima 25 pčelara društva pčelara „Sokobanja“ iz Sokobanje, krenulo je preko Krševca, Kraljeva i Ibraskom magistralom, do Raške. Putovanje mini-busom i izvrsnim vozačem, bilo je udobno i prijatno. Uz jutarnju čašicu rakije i malo šale put nismo osetili.

Na ulazu u Rašku dočekuje na predsednik društva pčelara Raške, gospodin Vujanac Milorad i još par kolega pčelara. Srdačan doček dobrodošlice, pozdravljanje i želja za prijatno druženje i lep boravak na njihovom područiju.

Naš predsednik društva Zoran Avramović ostaje u Raškoj da pčelarim raške održi obećano predavanje na temu „bolesti pčela“. Pčelari raške kažu da su zadovoljni predavanjem. Bilo je prisutno 20-ak pčelara.

Krećemo put Jošaničke banje u poseti pčelarima i njihovim pčelinjacima. Gospodin Vujanac, kako ga njegovi pčelari zovu, sada je pravi domaćin i vođa organizovanog puta. Vujanac bi mogao biti turistički vodic za rašku oblasat, jer je tu rođen, tu živi i poznaje istoriju svog kraja, tako da nas je sve oduševio kao domaćin. Stožemo u Jošaničku banju i prvo posećujemo pčelinjak Zdravković Lazara. Opet srdačan doček domaćina i njegove supruge Vere. Šta reći, sređen stacionirani pčelinjak, d.b. košnice, videli smo i pološku, vršku i panj sa pčelama. Vreme oblačno, povremeno rosi kiša, ali je pčelinjak u dvorištu kuće pa je gospođa Vera i njen Laza, ljubazni domaćini, ispod velikog suncobrana, priredili bogat švedski sto, uz domaću rakiju i ostalo piće. Moram da kažem, da im je šumski med ispod Kopaonika izvanredan. Uz bogato meze i piće razmenjuju se mišljenja iz pčelarstva. I šta reći, sve se na kraju svodi, na nikada lošija godina, za pčele i pčelare. Ove godine od meda skoro ni traga. Ovde upoznajemo i jednog mladog pčelara, kakvih bi poželeo mnogo, mnogo više u Srbiji. To je Milinko Vujisić, koji je u jednom mandatu i bio predsednik udruženja pčelara Raške. Razmenjujemo iskustva iz pčelarstva i Milinko potencira i hvala maticu sivku sa kojom je prezadovoljan. Eh da je još pronašao i mladu pčelaricu, bio bi još zadovoljniji. Mladi Milinko nas upoznaje i sa banjom Jošanicom i njenom toplom mineralnom vodom od 78,5° C. No nažalost ne izgrađena banja i ne iskorišćena topla mineralna voda. Imali smo čast i da se poklonimo bisti čuvenoj partizanki Milunki Savić, koja je rodom iz ovog kraja.

Krećemo u gradac na pčelinjak, kod pčelara Mileta Čorbića. Takođe uređen pčelinjak pored kuće i izvanredan domaćin. Uz domaću staru ljutu, kvalitetan med i ljubaznost Mileta razmenjujemo mišljenja i ponovo jadanje, loša godina za pčele. No pčelar Mile je i dobar lovac, uzgaja kerove goniče, ali i divljeg nerasta preko 200 kg. Pozdaravljamo se sa Čorbićem i idemo do manastira Gradac. No da ne zaboravim, gospodin Vujanac predsednik pčelara Raške je pravi domaćin i stalno je sa nama i nonstop drži našu pažnju, o znamenitostima ovog kraja. Najpre u podnožiju manastira posećujemo turističko izletište „Očna banja“. Kažu ova voda leči očne bolesti. Tu je i mali vodopad, prijatno za oči i dušu. Potom stižemo u manastir Gradac gde smo takođe lepo i pristojno primljeni i upoznati sa nastankom, rušenjem i obnavljanjem manastira, zadužbine kraljice Jelene. I ovde smo videli lepo i sređeno dvorište, sada ženskog manastira. Bili smo počašćeni kafom, pićem i vodom koja se u Gradac flašira. Manastir je aktivan i bilo je jedno svadbeno venčanje.

Oko 15 č. krećemo put Raške. U raškoj posećujemo prostorije udruženja pčelara Raške. Gospodin Vujanac nam je podelio propagandni i turistički materijal Raške. Posle toga odsedamo u restoran „Borići“ vlasnika Milanka Jeumovića. Šta reći već samo reči hvale prebogata i raznovrsna trpeza i raznovrsno piće. Ljubazni domaćin Milanko, još ljubazniji pčelari Raške, razmenjuju se zdravice u zahvalnice. Širi se poznanstvo i razmenjuju se mišljenja i pozivi za uzvratnu posetu Sokobanji i predlog za pobratimljenje. Uz svečano čašćavanje i ljubaznost domaćina, rastajemo se pred samo veče, uz srdačne pozdrave, da se vidimo do godine, kod nas u Sokobanji.

Krećemo put Sokobanje, ali sada drugom maršutom. Krećemo put Kosovske Mitrovice i penjemo se na Kopaonik sa južne strane. Veliki uspon i vijugavi put, otežava gusta magla. Ispunili smo želju pojedinaca, da vide Kopaonik, ovoga puta noću i u magli. Dugačkim putem spustamo se na Brzeće, pa na Brus, Kruševac i Sokobanja. Moram još da kažem da stara rakija ljubaznih domaćina ima produženo dejstvo, pa je u povratku u mini-busu bilo burno i veselo.

Na kraju sve hvale i pohvale ljubaznim domaćnima pčelarima Raške. Bio bih grešan i ne realan da ne pohvalim našeg vozača mini-busa Dragišu i zahvalimo mu se svi, na udobnoj i bezbednoj vožnji.

Hvala, hvala domaćini, dođite u Sokobanju.

                                                             

Pčelar Neša Sokobanja

063-1834576

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE