SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OPTIMIZAM ZA IZLAZAK IZ ZAČARANOG KRUGA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.396

Bespašne godine, koje nam se događaju u poslednjoj deceniji, nisu i neće obeshrabriti pčelare Vlasotinca. Njima očajavanje i jadikovanje nisu način za prevazilaženje posledica bespašnih godina, već optimizam i nada u bolje sutra.

U takav stav i ponašanje uverili su me na skupu pčelara održanom 9. oktobra, ove 2014. godine, u galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ u Vlasotincu.  

Atmosfera, stvorena diskusijom i komentarima oko 70 prisutnih pčelara i gostiju, Dušana Kostića iz Lebana člana IO SPOS-a, i Vlastimira Spasića iz Niša, predsednika RAPOJS-a, razuverava i najokorelije pesimiste da izlazak iz začaranog kruga, u kojem su se našli ne samo pčelari Sbije, već i pčelari ovog dela Evrope, zaista postoji.  

Pčelari Vlasotinca, okupiše se na početku „nove“ pčelarske sezone, radi sagledavanja stanja, analize ove i planova za narednu godinu. A planova i ideja, kako pojedinačnih tako i kolektivnih, za prevazilaženje posledica bespašnih godina, ima dovoljno. Svest da pčelari moraju da uzmu sudbinu u svoje ruke, prisutna kod većine, potvrđuje se praktičnim potezima pojedinaca.

Seleći oblik pčelarenja, koji podrazumeva visoku mobilnost, za Zorana Krstića je konačno opredeljenje i način na koji se mogu ublažiti posledice klimatskih promena i osiromašenja medonosne flore Srbije. Sejanje facelije i esparzete, za nekoliko njih, više nije samo korisno saznanje, ispričano kroz priču drugih, već praksa u kojoj su pripreme odmakle daleko od početka. Medonosna flora Vlasotinca bogatija je i za oko 70 sadnica paulovnije  (Paulownia elongate) koje zasadiše pojedinci.

Podela pčelarske bluze sa logom udruženja, svakom članu,  donacija fondacije „Profesor Velimir Palić“ iz Kragujevca, je još jedna od aktivnosti koja izaziva radost i motiv koji podstiče pripadnost udruženju, Donacija je rezultat višegodišnje saradnje na otkupu meda sa firmom Biodvig.

Podrška vlasotinačkom pčelarstvu, koju pruža opština Vlasotince, je još jedan vid podsticaja. Opština je u 2013. godini subvencionisala pčelarstvo sa 500 dinara po košnici, do 50 košnica. Realna su očekivanja da se sredstva za subvencije opredele i ove godine.    

Galerija Narodne biblioteke “Desanka Maksimović”, koja je u obnovljenom istorijskom zdanju poznatijem kao “Gigina kuća”, u kojoj je održan ovaj skup,  je impresivan ambijent koji inspiriše na druželjubivost i stvaralaški duh. Domaćin skupa, direktor i pesnik Srba Takić, novopečeni pčelar, voljan je da izađe u susret vlasotinačkim pčelarima, svaki put kad imaju potrebe za veća okupljanja.

 

Uveren sam da je i moje predavanje sa naslovom: “Bespašne godine – kako ih prevazići” svojevrstan motivicaoni govor, koji pored konstatacija i činjenica nudi rešenja, u vidu predviđanja, kojim će putem dalje ići pčelarstvo i pčelari. Neformalni razgovori nastavljeni nakon predavanja daju mi za pravo da verujem u rečeno.

Na kraju, darodavac košnice za najbolji tekst u časopisu Pčelar, Aleksandar Krstić iz Donje Lomnice iskoristio je priliku da neposredno isporuči košnicu, Vlastimiru Spasiću, dobitniku nagrade za najbolji tekst u septembarskom broju časopisa Pčelar. Obostrana radost, iskazana aplauzom prisutnih bila je očigledna.

Za opisani optimizam i atmosferu, najzaslužniji je predsednik udruženja Staniša Stojanović, kojeg u skoro petnaestogodišnjem “predsednikovanju” ne sustiže umor u pogledu ideja i aktivnosti i ne napušta optimizam, potrebnog svima nama, u ovim teškim vremenima.

Ing. Vlastimir Spasić

Predsednik RAPOJS

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE