SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DEMANT FIRME MATEX



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.544

Firma Mateks iz Šapca dostavila je dva demanta na tekstove o Argus Rasu objavljene u časopisu Pčelar, koje u skladu sa zakonom, objavljujemo bez komentara.

Evo demanta:

 

U strucnom casopisu “Pcelar” koji izlazi za teritoriju Republike Srbije u broju 9 od 2014 godine objavljen je tekst pod naslovom “Izvestaj o izvrsenom ispitivanju preparata Argus Ras koji se koristi u pcelarstvu”.
   U tekstu se navodi da Institut u Banjaluci I Francuskoj izvrsio hemijske analize preparata koji pomaze u zastiti pcela Argus Ras proizvodjaca iz Republike Srbije, privrednog drustva “Mateks” Sabac i da je analizom uzorka utvrdjeno da imenovani preparat navodno sadrzi ne deklarisane hemijske materije.
   S obzirom da taj tekst narusava ugled nase firme I prouzrokuje stetu, trazimo da na istom mestu u casopisu objavite sledeci demant:

   Da krenemo iz pocetka tj. od objavljivanja saopstenja Instituta. Odmah smo ih kontaktirali I dobili odgovor da sve sto nas zanima posaljemo pisanim putem. To smo I uradili I u prilogu objavljujemo nas dopis u kom taksativno navodimo sta zahtevamo od njih. Odgovor stize nakon mesec dana. Zasto? Pa naravno da bi se dobilo na vremenu I zamahu ove prljave kampanje.U prilogu objavljujemo njihov odgovor.
   Na pitanje ko, gde I kako je uzet uzorak nema odgovora, kazu na zahtev pcelara. Rekose jos da je ispostovan zahtev klijenta, a ko je klijent nema odgovora. Oni su prosledili uzorak koji su dobili, sto znaci da je moglo biti doneto bilo sta pod imenom Argus Ras. Pitanje je ciji I kakav uzorak je predate na analizu, pod imenom naseg proizvoda, s obzirom uzorak nije uzet od nas I iz nase proizvodnje, niti je to preduzelo ovlasceno lice kako bi to inace trebalo. Kazu da su akreditovani, pa zasto oni ne uradise analizu ili ne poslase u neku laboratoriju u Srbiji ili Hrvatskoj gde je mnogo lakse proveriti sta je I kako analizirano, koji je metod koriscen itd. Dobra stvar ovog dopisa je sto smo saznali ko je poslao uzorak u Francusku. To je mr Violeta Santrac. Ona bi kao magistar veterine morala znati kako se nesto uzorkuje, cuva, priprema I salje na analizu. Takodje bi kao naucni radnik morala znati da ako se nesto dokazuje u necemu, mora se uraditi najmanje tri analize na razlicitim mestima zbog verodostojnosti nalaza. Indikativno je I to sto se analize po pravilu rade na citavu paletu organofosfornih jedinjenja, ali ne I ovde. Ovde se trazi analiza na tacno odredjeno jedinjenje. Zasto? Pa verovatno sto su znali sta ce naci unutra! Dalje slika uzorka koji su poslali ne odgovara orginalnoj ambalazi Argus Ras. Pogledajte sta nedostaje I cistom percepcijom ce te videti razliku. Rezervni uzorak smo trazili iz razloga sto nase pakovanje sadrzi tajne oznake  sastavljene od reci I brojeva na osnovu kojih se moze utvrditi orginalnost. Medjutim njega naravno nema. A sta da radimo za super analizu? Oni navode da se niko ne pojavljuje kao vlasnik preparata, a na nasem svakom pakovanju stoji proizvodjac I distributer sa jasno istaknutim telefonima. Znaci jos jedna neistina koja dovodi u sumnju.
   Sve je ovo velika podvala koja nije motivisana zabrinutoscu za domace pcelare, pcele, med I vosak nego za cilj ima rusenje “Mateksa” I Argus Ras I otvaranje prodaje za druge strane I domace proizvode.
    Nas orginalni proizvod Argus Ras ne sadrzi nikakve stetne I ne dozvoljene hemijske materije sto je potvrdjeno vise puta na domacim institutima, akreditovanim laboratorijama u Republici Srbiji, I od vrhuskih strucnjaka I doktora nauka kako ranije tako I sada, o cemu posedujemo pisanu dokumentaciju ( uvid imali republicki organi). Ispravnost naseg Argus Rasa potvrdjuju brojne pohvale pcelara, pcelarskih organizacija, razna priznanja I ni jedna reklamacija.
  Objavljeni takst u “ Pcelaru” je bacio sumnju na preduzece “ Mateks” d.o.o. Sabac I na preparat Argus Ras I to ne opravdano jer analize o kojima je pisano u tom tekstu nisu vrsene na orginalnom proivodu. Zato smo misljenja da je na analizu dostavljen falsifikovani uzorak pod imenom naseg proizvoda ili da je uzorak kontaminiran pre davanja na analizu.
   Poznato je pravilo da svaka antipropaganda ima u pozadini profit koji motivise anonimne narucioce da “investiraju” u sumnjive analize I sporne clanke.
   Smatramo da smo ovim razjasnili temu I dilemu nasim pcelarima I pcelarskim udruzenjima kojim preporucujemo da ne nasedaju koje kakvim sumnjicenjima nego da u svom interesu procene da li im je nas preparat koristan ili stetan.
   Nma jos ostaje da zbog objavljivanja neistina I prouzrokovane stete naknadu ostvarimo u sudskom postupku. Mora se utvrditi individualna odgovornost, a ne kolektivna sve radi “visih ciljeva”.

U Sapcu                                                                     
05.09.2014.god                                                           

za Mateks   
   Dr.Matija Markovic
 

PRILOG 1

PRILOG 2

 

 

KONPLETNA PROIZVODNJA ARGUS RASA JE BILA LEGALNA I BICE U NAREDNOM PERIODU

 Mateks d.o.o nastavlja sa proizvodnjom i prometom Argus Ras na nasem i inostranom trzistu.
 Ponovo smo primorani da se oglasimo povodom clanka u Vasem casopisu „Pcelar“ br 10 od 2014 god. pod naslovom Celokupna proizvodnja Argus Ras do sada bila nelegalna.
 U ovom clanku se na perfidan nacin u zabludu dovode pcelari Srbije i regiona. Na koji nacin? Pa tako sto uvodni komentar koji kaze da je Argus Ras nezakonito na trzistu niko ne potpisuje, a u nastavku se navodi dopis Veterinarske inspekcije tako da izgleda da je celokupan clanak u stvari napisao Gospodin Vladimir Raketic Rukovodilac Grupe za kontrolu proizvodnje i prometa lekova i medicinskih sredstava za zivotinje.jer njega na kraju potpisujete, a sto nije tacno. Autor je cak prekrsio zakon i samim objavljivanjem ovog izvestaja jer se radi o sluzbenoj koorespodenciji, a za sta nije dobio nikakvo ovlascenje.
 Dalje Argus Ras nije nikada bio nelegalno na nasem trzistu. Zasto? Pa zato sto je po propisima koji su bili na snazi 2009 god. on imao sve dozvole koje su bile potrebne. Propisi su promenjeni 2012 god. ali smo mi smatrali da se oni ne odnose na ranije registrovane suplemente. Na sugestiju Veterinarske inspekcije mi smo prilagodili uslove koji su trazeni i na osnovu toga dobili resenje za proizvodnu i promet MPZZS br. 323-07-2337/14-05 koje je izdalo Ministarstvo Poljoprivrede i zivotne sredine. Prema tome mi nastavljamo nasu proizvodnju Argus Rasa i drugih proizvoda iz nase palete za domace i strano trziste.
Zbog svega ovoga trazino da objavite nas odgovor pod navedenim naslovom, da bude u sadrzaju casopisa,da se ne sme dopisivati, prepravljati i komentarisati.
 Sve ostalo cemo raspraviti na drugom mestu.
U prilogu resenje.

                                                          za Mateks
                                                   Dr. Matija Markovic
 

PRILOG 1

PRILOG 2

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE