Posetilaca na sajtu: 55

Ukupno poseta
(od 1. juna 2008)
5115306

KORISNICI

Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me:Zaboravljena lozinka? Registruj se?

JUČE KRENUO IZVOZ MEDA UZ POSREDOVANJE SPOS-a
postavljeno 10. avgusta 2009.
pogledano 2816 puta

Kao što je više puta pisano, SPOS je pronašao firmu za otkup meda iz Nemačke (Buram), kao i firmu za otkup meda u Srbiji koja je dala najnižu ponudu za uslugu otkupa i transporta do Nemačke (Cmana promet) i poslovno ih spojio, kako bi krenuo izvoz bagremovog meda.

Otkupna cena bagrema za pčelare je 2,05 evra. Otkup je davno krenuo, ali je bilo tehničkih problema, jer su u pojedinim medovima nađeni antibiotici oksitetraciklin i streptomicin, te tim pčelarima nije otkupljen med. Mislimo da je krajnje vreme da praksa apsolutno nepotrebnog i nesvrsishodnog davanja antibiotika pčelinjim društvima prestane i da ne bude ovakvih problema u budućnosti. Nesavesni pčelari zaslužuju sve naše kritike, i više od toga. 

Juče je prvi šleper sa 22.000 kg meda otišao za Nemačku. Tempo isporuka će za sada biti jedan šleper mesečno narednih meseci, dok će Buram naručivati po potrebi i češće isporuke. 

Nadajmo se da više neće biti problema sa izvozom meda. 

Ovde treba reći i to da su u maju, uz posredovanje SPOS-a, u Švedsku otišli uzorci našeg meda, koji su izuzetno ocenjeni, a potencijalni kupac vrši odgovarajuće pripreme za mogući izvoz meda. 

Takođe, SPOS je u početnim pregovorima sa još jednom firmom iz Nemačke koja je zainteresovana da kupuje skoro sve vrste meda iz Srbije (bagremov, suncokretov, lipov, od uljane repice i livadski). Od nas je tražen cenovnik, poslali smo cene kojima bi pčelari bili zadovoljni, te očekujemo odgovor. 

Svima je jasno da narednih nekoliko meseci neće biti dovoljno meda na svetskom tržištu, jer je prinos u Argentini smanjen za 2/3, a u Nemačkoj za 1/2. Da li će i koliko ta situacija uticati na cene meda, zavisi isključivo od toga kom će se tržištu okrenuti veliki evropski uvoznici meda. U tom svetlu, nadamo se značajnim rezultatima i sa predstojećeg kongresa Apimondije, u najmanju ruku doći ćemo do dragocenih podataka o trenutnom stanju tržišta u Evropi, što bi nam pomoglo u daljim pregovorima i traženjima potencijalnih partnera. Prava informacija u pravom trenutku je najvažnija u svakom poslu. 

 


Komentari

Ok,hvala. Pozdrav.
Ime i prezime: Dragan Stekic
Prikaži ostale podatke

Извоз никад није ишао преко Агардија, већ преко фирме Медопромет из Суботице, за коју је мед на терену прикупљао Агарди. Тендер за ову годину добила је фирма Цмана промет, која је дала убедљиво (скоро дупло) нижу цену за услугу откупа и испоруке меда до Берлина, од најближе ценовне понуде других учесника тендера.
Ime i prezime: Rodoljub Zivadinovic
Prikaži ostale podatke

Pa zar izvoz nije isao preko Agardija ????Nesto nisam revnosno pratio situaciju oko izvoza pa nisam bas u toku,nisam zainteresovan da prodajem med na veliko ,jos uvek uspem prodati u svojoj reziji a nije lose ni imati neku zalihu jer se prosla godina moze ponoviti.Inace pozdravljam napore SPOS-a da pokrene izvoz jer je to jedini nacin da pcelari prodaju viskove meda naravno ako ih imaju ,a sudeci prema Berzi i nije ponudjena neka znacajnija kolicina.U svakom slucaju SAMO NAPRED.
Ime i prezime: Dragan Stekic
Prikaži ostale podatke

Neka je srecan put nasem medu u Nemacku i posto su Nemci najveci uvoznici,a i izvoznici meda u svetu, nadajmo se da ce nas primorati da unapredjujemo savremeno pcelarstvo i povecavamo znatno broj pcelinjih drustava. Prirodni resursi su nam naklonjeni, jos samo drzava da nas shvati znatno ozbiljnije, pa ce i njoj biti mnogo bolje.
Ime i prezime: Rade Kostadinovic
Prikaži ostale podatke

Morate biti prijavljeni da biste mogli da dajete komentare.


Nazad
 

Evrotom

Evrotom

Presentation

Presentation

Prijavite se na našu mailing listu! Unesite vaš e-mail u polje i redovno dobijajte informacije o radu SPOS-a.
www.agroupozorenje.rs