SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA!



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.932

SPOS je na osnovu dojava svojih članova, i na osnovu sopstvenog uvida u kvalitet meda koji je na tržište proteklih godina stavljala firma Irikom iz Batajnice, više puta dostavljao prijave veterinarskoj inspekciji Srbije sa opravdanom sumnjom u kvalitet navedenog meda. Nakon više kontrola, i nakon konačne združene akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, zabranjen je rad objekta za preradu i pakovanje meda firme Irikom 3. maja 2011. godine zbog uočenih nepravilnosti. Iako je SPOS imao nezvanična saznanja o ovom velikom uspehu policije i veterinarske inspekcije da utvrdi nepravilnosti u radu firme Irikom, nismo mogli da informaciju objavimo do sada, sve dok nismo dobili zvaničan dopis Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, a nakon našeg dopisa poslatog na osnovu Zakonaodostupnostiinformacijaodjavnogznačaja.

Danas je Izvršni odbor SPOS-a razmatrao odgovor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, i izrazio izuzetno zadovoljstvo zbog uspešno sprovedene akcije, i konačne zvanične potvrde naših opravdanih sumnji, te pohvalio združenu akciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Evo izvoda iz pitanja postavljenih Upravi za veterinu u dopisu Izvršnog odbora SPOS-a:

Da li je istina da je firmi Irikom iz Batajnice, ul. Sremski front br. 7, tokom vanredne komisijske inspekcijske kontrole, zabranjen rad objekta za preradu i pakovanje meda 3. maja 2011. godine zbog uočenih nepravilnosti, i koje su nepravilnosti pronađene?

– Da li je tačno da je u trenutku vanredne komisijske inspekcijske kontrole u objektu za preradu i pakovanje meda firme Irikom, nađeno više pakovanja fruktoznog sirupa poreklom iz Turske?

– Da li je tačno da je vanredna komisijska inspekcijska kontrola u objektu za preradu i pakovanje meda firme Irikom, urađena na osnovu laboratorijskih analiza i utvrđenih nepravilnosti koji se odnose na parametre kvaliteta meda ove firme zatečenog u prometu?

– Da li je tačno da je u kontroli rada firme Irikom učestvovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, i da li znate do kakvih zaključaka je došlo?

Evo sada i izvoda iz zvaničnog odgovora (Broj dopisa: 32-00-00041/2011-05) direktora Uprave za veterinu, dr Zorana Mićovića, na zvanični dopis Izvršnog odbora SPOS-a:

– Firmi Irikom iz Batajnice je tokom vanredne komisijske inspekcijske kontrole zabranjen rad objekta za preradu i pakovanje meda 3. maja 2011. godine zbog uočenih nepravilnosti, naređene su mere koje treba da se izvrše, dati su rokovi u kojima treba postupiti;

– Firma Irikom je postupila u skladu sa naređenim merama;

– Protiv vlasnika navedene firme podneta je prekršajna prijava;

– U trenutku vanredne komisijske inspekcijske kontrole u objektu za preradu i pakovanje meda iste firme nađeno je više pakovanja fruktoznog sirupa poreklom iz Turske;

– Tačno je da je vanredna komisijska inspekcijska kontrola u objektu za preradu i pakovanje meda firme Irikom urađena na osnovu laboratorijskih analiza i utvrđenih nepravilnosti koje se odnose na parametre kvaliteta meda zatečenog u prometu;

– U kontroli rada firme Irikom jeste učestvovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali ne raspolažemo informacijom do kakvih je zaključaka došlo, pa vas, što se ove informacije tiče, upućujemo na MUP;

– Firma Irikom je naknadno donela odluku o privremenom obustavljanju proizvodnje do kraja godine zbog bolesti vlasnika, čiju kopiju vam dostavljamo (napomena SPOS-a: Na osnovu dostavljene odluke se vidi da je firma Irikom obustavila proizvodnju od 14. novembra 2011. do 31. decembra 2011. godine, zbog bolesti vlasnika);

– Takođe dostavljamo kopiju zapisnika veterinarskog inspektora o izvršenoj kontroli od dana 21. decembra 2011. godine (napomena SPOS-a: Na osnovu zapisnika se vidi da je izvršena nova kontrola navedenog datuma, da su uzorkovane zatečene količine meda u pogonu koji ne radi, i da se čekaju rezultati).

 

SPOS će sutra podneti sličan zvanični zahtev i Ministarstvu unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, kako bi dobili zvaničnu potvrdu naših formalno nezvaničnih saznanja i po pitanju njihovih presudnih aktivnosti u ovoj akciji.

Zahvaljujemo se Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, Ministarstvima unutrašnjih poslova i poljoprivrede, kao i resornim ministrima i njihovim saradnicima na profesionalno urađenom poslu! Sprovedena združena akcija predstavlja najbolji mogući primer delovanja pravne države, i još jedan od dokaza u nizu da je pravda spora, ali uvek dostižna!

 

Ovde možete pogledati kratak istorijat mukotrpnog zalaganja SPOS-a za dolaženje do pune istine tokom tri prethodne godine:

15. jun 2009.

24. novembar 2009.

30. april 2010.

1. jul 2010.

19. jul 2010.

7. avgust 2010.

25. decembar 2010.

11. mart 2011.

22. april 2011.

7. decembar 2011.


 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE